Miskolc ismét az opera fővárosa

Miskolc |

Ismét az opera fővárosa a Kelet- és Közép Szlovákiához is viszonylag közeli Miskolc, szerdától tizenkét napon át várja a műfaj rajongóit a nyolcadik "Bartók + ..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. A rendezvény idei programjában a szláv kultúrával ismerkedhet meg a közönség olyan zeneszerzők művein keresztül, mint Csajkovszkij, Muszorgszkij, Sosztakovics, Rimszkij-Korszakov, Smetana, Dvořák, Janácek, Prokofjev, Moniuszko, Rahmanyinov, Sztravinszkij és Szymanowski.

A műsor idén is színvonalasnak ígérkezik, és - a fesztivál tradícióihoz híven - kuriózum számba menő produkciókat is láthat majd a nagyérdemű - ismertette a részleteket Barázda Eszter, a rendezvény szóvivője. Látványos nyitóparádéval kezdődött meg az operafesztivál, amelyen Bartók Béla művei mellett idén a szláv zene remekeit mutatják be. A jelmezesekből, gólyalábasokból, nosztalgia autókból, valamint mazsorettekből és fúvósokból álló ünneplő csoport a Városház tértől indult és vonult Miskolc sétálóutcáján egészen a Szinva-teraszig, ahol Bátor Tamás, a fesztivál igazgatója nyitotta meg az eseménysorozatot. A nyitókoncert dallamai a hagyományok szerint a Miskolci Nemzeti Színházban csendülnek fel. Példaként említette, hogy nagy várakozás előzi meg a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház Anyegin-előadását, amelyet az opera-színházi szakmában reformerként ismert Peter Konwitschny rendezett, emellett Miskolcon lesz a moszkvai Helikon Színház, amely Muszorgszkij: Borisz Godunovját és Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth című operáját adja majd elő. Kiemelkedő esemény a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar fellépése Kocsis Zoltán vezényletével, az együttes egyebek mellett egy ritkán játszott szimfonikus művet, Rahmanyinov A harangok című szimfonikus kantátáját adja elő. Barázda Eszter arról is beszámolt, hogy a "Bartók+Szlávok 2008" rendezvényei között több táncprodukció is szerepel, például Csajkovszkij legtökéletesebb balett alkotása, A hattyúk tava a Nagy Moszkvai Klasszikus Balett előadásában kerül színre. (MTI)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?