Milyen a jó iskolaigazgató?

A Katedra januári számának vezércikkében Öllős László egyetemi adjunktus fejti ki gondolatait a magyar tannyelvű iskolákról, megemlítve azokat a módszereket, amelyekkel meg lehet győzni az ingadozó szlovákiai magyar szülőket az anyanyelvi oktatás előnyeiről.

A Katedra januári számának vezércikkében Öllős László egyetemi adjunktus fejti ki gondolatait a magyar tannyelvű iskolákról, megemlítve azokat a módszereket, amelyekkel meg lehet győzni az ingadozó szlovákiai magyar szülőket az anyanyelvi oktatás előnyeiről. A lap ankétjából kiderül, milyennek kell lennie a mai kor követelményeinek megfelelő iskolaigazgatónak. Albert Sándor, a kassai Műszaki Egyetem tanszékvezető tanára a szlovákiai felsőoktatás jövőjéről szóló írásában érinti mindazon trendeket és jelenségeket, melyek részben már jelenleg is meghatározzák az egyetemek és főiskolák működését. Stirber Lajos komáromi pedagógus annak okait próbálja boncolgatni, hogy vajon miért olyan sok manapság a neurotikus, a hiperaktív és a nehezen kezelhető gyerek. Felteszi továbbá a kérdést, mit tehetne az iskola ezeknek a gondoknak az orvoslásában. Grendel Ágota a tankönyvkiadói tevékenysége elismeréseként tavaly Katedra-díjban részesült Tóth Erzsébettel készített interjút. A Tallózó című állandó rovatban más lapokból átvett, aktuális oktatásügyi kérdésekkel foglalkozó cikkek olvashatók. Stredl Terézia pszichológus a gyerekek magatartászavarának okait kutatja. Jakab István nyelvművelő írásában egy újabb nemkívánatos nyelvhasználatbeli jelenségre hívja fel a figyelmet. A lapban cikket olvashatunk az éppen kétszáz éve született, kalandos életű költőről, Kerényi Frigyesről. Kardos Gy. József a tanárbakikból ad közre válogatást. Kisiskolások testnevelésóráira szolgál hasznos tanácsokkal és ötletekkel Reigl Mariann magyarországi egyetemi oktató. Misad Katalin nyelvész, a pozsonyi magyar tanszék tanára az -n, -an, -en toldalékos szavak szófaji besorolására tesz érdekes kísérletet. Vajda Barnabás egy szlovák alapiskolák számára készült történelemtankönyvet elemez. A Katedra tartalmaz továbbá felhívásokat, pályázatokat és a szokásos melléletek is megtalálhatók benne. (ervé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?