Kultúra

Miért éppen Czabán Samu?

Évente 200-250 magyar pedagógus látogat el Rozsnyóra a Czabán Samu napokra. Ez a rendezvény szakmai találkozó és kölcsönös tapasztalatcsere is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2002. október 19. 08:00

pixa
Évente 200-250 magyar pedagógus látogat el Rozsnyóra a Czabán Samu napokra. Ez a rendezvény szakmai találkozó és kölcsönös tapasztalatcsere is. Itt adja át a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége az arra érdemes, kiváló eredményeket elérő pedagógusoknak a Czabán Samu Pedagógiai Díjat, és a résztvevők megkoszorúzzák a kommunista forradalmár pedagógus 1968-ban emelt szobrát. A Czabán Samuról való megemlékezést a hatvanas évek elején regionális szinten kezdték, majd országos rendezvénnyé vált. Sokan feltették már a kérdést – otthon, az anyaországban, sőt Erdélyben is – szerencsés dolog-e Czabán Samu nevével fémjelezni a szlovákiai magyar pedagógusok legrangosabb seregszemléjét? Fodor Attila írja a Czabán Napokról szóló írásában (Új Szó, 2002. április 5.): „...az itt elhangzottak gyökeresen megváltoztatták a hazai magyar pedagógusok gondolkodását.”

Ma már – a demokrácia hajnalán – nagyon valószínűtlen, hogy a szlovákiai magyar pedagógusok gondolkodásmódja azonosítható a kommunista, ateista, antiklerikális forradalmár értékrendjével, aki a Tanácsköztársaság idején a közoktatási népbiztos helyettese volt, és többek között a felekezeti iskolák betiltását – államosítását – szorgalmazta. A proletárdiktatúra bukása után menekülnie kellett. Először Ausztriába emigrált, majd Csehszlovákiában kötött ki, ahol mint kommunista forradalmár, töretlen akarattal harcolt tovább, aktívan részt vett a Csehszlovák Kommunista Párt munkájában. Kárpátalján baloldali lapokat szerkesztett (Jó Barát, Magyar Tanügy, Új Korszak), amelyekre a – csehszlovák – hatalom iránti túlzott lojalitás volt a jellemző. ĺrásaiban folyamatosan bírálta a nemzeti gondolkodású hazai magyar pedagógusokat, és az akkori szlovenszkói magyar pártokat (Országos Keresztény Szocialista Párt, Magyar Nemzeti Párt), majd az ezek egyesülésével 1936-ban létrejött Egyesült Magyar Pártot is. 1938-ban aztán megfosztották állásától.

A diktatúra időszakában megjelent értékelések szerint ugyan „Czabán Samu a magyar munkásmozgalom és a hazai neveléstörténet nagy alakja...”, de ma már az értékelést – szerencsére – nem pártszempontok határozzák meg, és nem egy olyan ideológiához való hűség a mérvadó, amely sérti a demokráciát és az elnyomásra emlékeztet, hanem olyan nemzeti és keresztény értékek, amelyek a magyarságot ezer éven át megőrizték.

Országos rendezvényen valakiről évente rendszeresen megemlékezni, róla díjat elnevezni – gondoljunk a Kossuth-díjra, Madách-díjra, Kazinczy-díjra, stb. – ez a nemzet nagyjainak kijáró elismerés. Éppen ezért tizenkét évvel a kommunista diktatúra bukása után feltehető a kérdés: ildomos-e a szlovákiai magyar pedagógus társadalom és az ifjúság számára példaképül állítani egy olyan személyt, aki a történelem szemétdombjára került ideológia vakbuzgó elkötelezettje volt, akit a legújabb Magyar Nagylexikon már említésre sem méltat? Ildomos-e a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Czabán Samu nevével – nevében kitüntetni pedagógusainkat? Lelkünk rajta...

Végezetül, az illetékesek megfontolhatnák azt is, hogy érdemes-e elidegeníteni a szlovákiai magyar egyházi iskolák pedagógusait az SZMPSZ által szervezett, Czabán Samu nevével fémjelzett országos pedagógus-találkozóktól.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
urso

Szlovákiában is küszöbön az energiaárak liberalizációja

Szovetség

Platformelnöki vita az Új Szó-stúdióban

Marek Krajčí Igor Matovič

Matovič: Lengvarský rosszabb miniszter Krajčínál, nem én választottam őt

GALÉRIA: Perceken belül kezdődhet Orbán Viktor beszéde a Békemeneten
Frissítve

Tízezrek vonultak a budapesti Békemeneten

diéta k

Ismeri a háromórás diétát?

rendőrség

Sokkoló részletek derültek ki Alec Baldwin filmjének forgatásáról!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.