Kultúra

Miért éppen Czabán Samu?

Évente 200-250 magyar pedagógus látogat el Rozsnyóra a Czabán Samu napokra. Ez a rendezvény szakmai találkozó és kölcsönös tapasztalatcsere is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2002. október 19. 08:00

jéghegy globális felmelegedés
Évente 200-250 magyar pedagógus látogat el Rozsnyóra a Czabán Samu napokra. Ez a rendezvény szakmai találkozó és kölcsönös tapasztalatcsere is. Itt adja át a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége az arra érdemes, kiváló eredményeket elérő pedagógusoknak a Czabán Samu Pedagógiai Díjat, és a résztvevők megkoszorúzzák a kommunista forradalmár pedagógus 1968-ban emelt szobrát. A Czabán Samuról való megemlékezést a hatvanas évek elején regionális szinten kezdték, majd országos rendezvénnyé vált. Sokan feltették már a kérdést – otthon, az anyaországban, sőt Erdélyben is – szerencsés dolog-e Czabán Samu nevével fémjelezni a szlovákiai magyar pedagógusok legrangosabb seregszemléjét? Fodor Attila írja a Czabán Napokról szóló írásában (Új Szó, 2002. április 5.): „...az itt elhangzottak gyökeresen megváltoztatták a hazai magyar pedagógusok gondolkodását.”

Ma már – a demokrácia hajnalán – nagyon valószínűtlen, hogy a szlovákiai magyar pedagógusok gondolkodásmódja azonosítható a kommunista, ateista, antiklerikális forradalmár értékrendjével, aki a Tanácsköztársaság idején a közoktatási népbiztos helyettese volt, és többek között a felekezeti iskolák betiltását – államosítását – szorgalmazta. A proletárdiktatúra bukása után menekülnie kellett. Először Ausztriába emigrált, majd Csehszlovákiában kötött ki, ahol mint kommunista forradalmár, töretlen akarattal harcolt tovább, aktívan részt vett a Csehszlovák Kommunista Párt munkájában. Kárpátalján baloldali lapokat szerkesztett (Jó Barát, Magyar Tanügy, Új Korszak), amelyekre a – csehszlovák – hatalom iránti túlzott lojalitás volt a jellemző. ĺrásaiban folyamatosan bírálta a nemzeti gondolkodású hazai magyar pedagógusokat, és az akkori szlovenszkói magyar pártokat (Országos Keresztény Szocialista Párt, Magyar Nemzeti Párt), majd az ezek egyesülésével 1936-ban létrejött Egyesült Magyar Pártot is. 1938-ban aztán megfosztották állásától.

A diktatúra időszakában megjelent értékelések szerint ugyan „Czabán Samu a magyar munkásmozgalom és a hazai neveléstörténet nagy alakja...”, de ma már az értékelést – szerencsére – nem pártszempontok határozzák meg, és nem egy olyan ideológiához való hűség a mérvadó, amely sérti a demokráciát és az elnyomásra emlékeztet, hanem olyan nemzeti és keresztény értékek, amelyek a magyarságot ezer éven át megőrizték.

Országos rendezvényen valakiről évente rendszeresen megemlékezni, róla díjat elnevezni – gondoljunk a Kossuth-díjra, Madách-díjra, Kazinczy-díjra, stb. – ez a nemzet nagyjainak kijáró elismerés. Éppen ezért tizenkét évvel a kommunista diktatúra bukása után feltehető a kérdés: ildomos-e a szlovákiai magyar pedagógus társadalom és az ifjúság számára példaképül állítani egy olyan személyt, aki a történelem szemétdombjára került ideológia vakbuzgó elkötelezettje volt, akit a legújabb Magyar Nagylexikon már említésre sem méltat? Ildomos-e a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Czabán Samu nevével – nevében kitüntetni pedagógusainkat? Lelkünk rajta...

Végezetül, az illetékesek megfontolhatnák azt is, hogy érdemes-e elidegeníteni a szlovákiai magyar egyházi iskolák pedagógusait az SZMPSZ által szervezett, Czabán Samu nevével fémjelzett országos pedagógus-találkozóktól.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs (középen), az Összefogás elnöke szerint ha az építési törvény javasolt változatát fogadnák el, akkor az építési engedély tízszer, hússzor is drágább lehetne a jelenleginél ⋌(TASR-felvétel)

A Szövetség szerint is rossz az új építési törvény tervezete

Parlament

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban

Vladimír Lengvarský

A beoltottak júniustól európai tanúsítványt kapnak

spanyolnátha

GALÉRIA: A történelem 10 leghalálosabb járványa

Ikea

Veszélyes termékekre figyelmeztet az IKEA

hold

Teljes holdfogyatkozás a jövő héten. Milyen lesz a vérvirágos szuperhold?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.