M.I.A., Pulp, Moby, dEUS és Portishead a Pohoda Fesztiválon

Trencsén |

<p>A 15. Pohoda fesztivál a tavalyihoz képest idén fordított profillal állt elő: az erős és divatos középvonalbeli bandák helyett inkább fajsúlyosabb zenekarok jönnek a trencséni reptérre július 7. és 9. között.</p>

A tavalyi fellépőlista elég pozitív visszhangot váltott ki a szaksajtó és az ifjúság köreiben. Ehhez képest a fesztivál fordult egy lazát, és tizenötödik születésnapjára leszerződtetett pár nagyobb nevet. Ezek közül kettő – a Portishead és a Pulp – tulajdonképpen még a nyári fesztiválszezon alatt végigkoncertezi a környéket. Alább azt fogjuk ecsetelni, kik miatt érdemes inkább a trencséni Pohodát választani.

A Pulp nemcsak azért fontos előadója a fesztiválnak, mert ők azok, akikre rá lehet húzni két egymást ütő jelzőt is: az elitistát és a populárisat; hanem mert most alakultak újjá több mint nyolc év után. Első koncertjüket ebben az újjászervezett formában május 25-én adták Franciaországban, az ottani videókból nyilvánvaló, hogy a fotókról egyre életképtelenebbnek ható Jarvis Cocker és zenekara milyen jó formában van még mindig.

A bristoli triphop legenda, a Portishead első alkalommal jön Szlovákiába. Zenéjük intim hangulatot teremtő jellege miatt sokak szerint nem a legmegfelelőbb hely a velük való találkozásra egy fesztivál zajos közege. Ilyen szempontból aligha kell félnünk a Pohoda kapcsán – a fesztivál inkább közönségbarát, kedves, mintsem kaotikus és zajos, illetve a túl nagy tömeg sem jellemző (főleg a tavalyi, biztonsági szempontból bevezetett látogatószám-limit óta). A negyedik Portishead-album még nem jelent meg, de ízelítőként várhatóan erről is elhangoznak majd dalok. A tavaly decemberi bécsi koncert után megelőlegezett bizalommal fordulhatunk Mathangi Maya Arulpragasamhoz, azaz művésznevén M.I.A. felé. A minden lében kanál, sokoldalú emberjogi aktivista és popdíva várhatóan menő és giccses díszletekkel, illetve a hozzájuk dukáló popdalokkal érkezik.

Jön még többek között a bút a bánattal kombináló Lamb, az antwerpi art-rock formáció, a dEUS, az izgalmas Santigold, a még izgalmasabb Micachu and The Shapes, a folkpopot játszó Beirut, a ska világából érkező brit Madness, a Pozsonyban már bizonyított Bloodgroup, valamint a szupersztár Moby.

A hazai magyar felhozatalból ott lesz a dunaszerdahelyi ambient popzenekar, a Gwerkova, várhatón a hamarosan megjelenő albumukról is elhangoznak majd dalok.

A fellépők listája megtalálható a fesztivál honlapján: www.pohodafestival.sk

Nagy Zsófia

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?