Meteorit Fesztivál a tolerancia jegyében

Június 1-jén kezdődik és 9-éig tart a Meteorit Nemzetközi Művészeti Fesztivál idei, negyedik évfolyama. Pontosabban annak első része. Merthogy ebben az évben kétrészesre bővült. De nem ez az egyetlen változás a rendezvény rövid történetében. Csontos Róberttel, a fesztivál megálmodójával és fő szervezőjével beszélgettünk.

Kállai-Tóth Anett felvételeA fesztivál három évfolyama szülővárosodban, Gútán zajlott. Idén azonban több változás is lesz a programstruktúrában.

Valóban. Gútán maradtak a gyermekprogramok a Mesevárossal, jelentős változás azonban, hogy valamennyi nagyszínházi előadás Pozsonyban lesz, a Meteorit Színházban. További újdonság, hogy a fesztiválnak ebben az évben két időpontja van, június 1-től 9-ig, illetve szeptember 26-tól 28-ig tart. Ezáltal a színházi évadot fesztivállal zárjuk, az új évadot pedig a fesztivál második részével nyitjuk.

Mi indokolta az új helyszínt?

Elsősorban az, hogy szert tettem Pozsonyban az új, gyönyörű színházteremre, és nagyon sok segítséget, támogatást kapok magától a fővárostól is. Nem utolsósorban azt szeretném, hogy minél több ember lássa a fesztivál előadásait. Természetesen anyagi vonzata is van a döntésnek. A színházunk most már teljesen fel van szerelve, a színpad méretét változtatni tudjuk, és folyamatosan bővítjük a műszaki felszerelést, így semmit sem kell bérelnünk, mint Gútán. Ott is lesz azonban egy nagyszínházi előadás: Somi Panni már tavaly is nagy sikerrel szerepelt, nagyon megszerették őt. Ezúttal vadonatúj táncszínházi előadását, a Kalava Kúttu című, indiai táncokból álló műsorát mutatja be Gútán. Ám a pozsonyi nézők sem maradnak le róla.

Nem érezte úgy Gúta városa, hogy fesztivál nélkül maradt?

A gyerekprogramok révén Gúta így is egy hatalmas rendezvénynek ad otthont. Napi 7-800 gyermeket várunk hét napon keresztül. Javarészt távolabbról érkeznek, Lévától egészen Pozsonyig. A gyerekcsoportok 60 százaléka egész napra marad, tehát a fesztivál alatt a gyerekprogramoknak köszönhetően Gútán továbbra is pezsegni fog az élet. Idén már nem csupán magyar, hanem szlovák előadásokat is tartunk. Pozsonyból is rengeteg iskolás és óvodás csoport érkezik, ráadásul azért, mert hallottak a rendezvényünkről, és telefonáltak, hogy szeretnének jelentkezni. Egy szlovák és egy magyar nyelvű mesejáték lesz műsoron minden nap, ezenkívül folyamatosan bővül, terebélyesedik a Meseváros. Ezúttal már nem sátorban lesz, hanem a sportcsarnokban.

Milyen országok képviseltetik magukat a fesztiválon?

Idén jelentős „magot” képez Izrael, ahonnan három táncszínházi produkciót várunk. Izrael jelenlegi három legjelentősebb fiatal koreográfusának az előadásait egy est keretében mutatjuk be. Ezenkívül Ausztriából, Lengyelországból, Svájcból, Csehországból és Magyarországról érkeznek társulatok. És természetesen ebben az évben is részt vesz a fesztiválon a Meteorit Nemzetközi Színház társulata, amely ebből a fesztiválból született. Euripidész Bakkhánsnők című darabjának 21. századi „változatát” a fesztivál közönségének is bemutatjuk.

A fesztiválnak minden évben van egy gondolata, amely köré az előadások szerveződnek.

Idén ez a tolerancia lesz. Az előadások mindegyike valamilyen formában a tolerancia témáját érinti. Továbbra is célunk, hogy főként fiatal művészekből álló társulatoknak adjunk lehetőséget a bemutatkozásra. Ez persze nem azt jelenti, hogy olyan előadásokat, amelyekben idősebb művé?szek játszanak, nem fogadunk. De igyekszünk előnyben részesíteni a fiatalokat.

Van elég fiatal társulat a világban?

Jóval több is, mint amennyit fogadni tudunk. Ráadásul mára már híre ment a fesztiválnak. Míg az első két évben még mi küldtük szét a felhívásokat, idén már nem kellett, megjelent az interneten, és a társulatok maguktól jelentkeztek. Sőt már a 2009-es évfolyamra is vannak jelentkezőink.

Műfajilag továbbra is marad a sokszínűség?

Igen. Lesznek prózai színházak, Lengyelországból egy hatalmas utcaszínházi produkció érkezik, továbbá kortárs tánc, indiai tánc és koncert is szerepel a programban.

Miért szűnik meg a versenyprogram?

Annyira sokszínű, sokrétű a fesztivál programja, hogy úgy gondoltuk, ezt nehéz lenne közös nevezőre hozni. Úgy döntöttünk, inkább maradunk a sokrétű?ségnél, és elhagyjuk a versenyprogramot, tehát seregszemlén mutatkoznak be az előadások. Ez így lesz a jövőben is. A fesztivál ebben a formában is egyfajta művészi tapasztalatcsere lehet. Az a jó, hogy a részt vevő társulatok javarészt a fesztivál végéig maradnak. Van mód arra, hogy ne csak egymás munkáit lássák, hanem személyesen is megismerkedjenek. A programban kiállítások is szerepelnek: Pozsonyban most négy fiatal ipar-, illetve képzőművész kap bemutatkozási lehetőséget.

Milyen előérzeted van, hogyan fogadja Pozsony a Meteorit Fesztivált?

Én csak abból tudok ítélni, ahogyan a színházunk megnyitását fogadta. És nem panaszkodhatom, mert nagyon jól. Talán az is közrejátszik ebben, hogy ez az első nemzetközi színház Szlovákiában. Magyarországon ilyen jellegű a Merlin Színház, amellyel szeretnénk együttmű?ködni. A tervek szerint a Merlin előadásait meghívjuk Pozsonyba, a Meteorit Színház produkciói pedig, amelyek műsoron lesznek itthon, ugyanúgy műsoron lesznek Budapesten is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?