Megújuló örökségünk

KOVÁCS ÁGNESKassa. A Teleki László Alapítvány és a budapesti Magyarság Háza Megújuló épített örökségünk című közös kiállítása a kárpátaljai körút után a kassai Rovás Akadémia Galériájában talált új helyszínre.

KOVÁCS ÁGNES

Kassa. A Teleki László Alapítvány és a budapesti Magyarság Háza Megújuló épített örökségünk című közös kiállítása a kárpátaljai körút után a kassai Rovás Akadémia Galériájában talált új helyszínre. Az óriási panelekből és háromdimenziós elemekből felépített tárlat látványos módon mutatja be azt a néhány erdélyi, kárpátaljai és felvidéki műemléket a több százból, amelyeken értékmentő felújító munkát végzett a Teleki László Alapítvány. A kiállítást az alapítvánnyal együttműködő Krcho János kassai építész, valamint Diószegi László, az alapítvány igazgatója és a kiállítás kreatív igazgatója nyitotta meg.

A Határainkon túli magyar vonatkozású kulturális örökség megóvása és felújítása című program 1999-ben indult. 2006-ban megszüntették, de 2012-ben újraalakult. Összesen mintegy 1,2 milliárd forint állami támogatásból több mint 300 műemléken történtek állagmegóvási, restaurálási munkálatok, és húsz műemlék felújítása fejeződött be. Az újraindítás után 15 erdélyi, kárpátaljai és felvidéki középkori templom felújítása folytatódott. Köztük van a felsővályi református templom tetőfelújítása vagy a tornai katolikus templom értékes freskóinak megmentése is. A kassai kiállítás a fiatalok számára is vonzó formában mutatja be a korábban Sepsiszentgyörgyön, Pécsett, Budapesten, Esztergomban, Komáromban, New Brunswickban és Brüsszelben is kiállított anyag egy részét.

A megnyitón Sebestyén József fotográfus bemutatta Közös tér – Közös örökség című könyvét, mely a felújított épített örökségről ad számot A kiállítás március 13-ig látogatható a kassai Rovás Akadémia galériájában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?