Megjelent az Irodalmi Szemle novemberi száma

<p>A folyóirat novemberi száma foglalkozik azzal a feledésre méltó ostobasággal, melyet a szlovák nyelvtörvény ürügyén zúdítottak a szlovákiai magyar kisebbségre. A határtalan gorombasággal szemben az EU illetékesei, politikai és kulturális szervezetei is felemelték a szavukat.</p><!-- AddThis Button BEGIN -->
<a class="addthis_button" href="http://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&amp;pub=xa-4ae87eb4619b4553">… src="http://s7.addthis.com/static/btn/v2/lg-share-en.gif&quot; alt="Bookmark and Share" style="border: 0pt none " height="16" width="125" /></a>
<script src="http://s7.addthis.com/js/250/addthis_widget.js#pub=xa-4ae87eb4619b4553&…; type="text/javascript">
</script>
<!-- AddThis Button END -->

Pomogáts Béla, irodalomtörténész (Nyelvtörvény és civil társadalom című írásában) arról is tájékoztat bennünket, hogy az európai irodalmi és kulturális szervezetek, valamint a magyarországi intézmények – köztük a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete – is elutasította a szlovák nyelvtörvényt. Az MTA szervezésében rendezett tanácskozás állásfoglalását ezerötszáz tudós személyiség írta alá.

„Itt állunk … e magas hegytetőn” címmel Cselényi László (verssel és prózával) köszönti 75. születésnapja alkalmából Pomogáts Bélát. Az ünnepelt munkásságával – Emlékezések, számadások címmel – foglalkozik az a beszélgetés is, melyet Fónod Zoltán készített. Pomogáts Béla munkássága kiváló alkalom arra is, hogy a beszélgetők bekalandozzák az egyetemes magyar irodalom gondjait és problémáit, a kisebbségi magyar irodalom gondjaival és eredményeivel együtt. A „kettős”, sőt „hármas” kötődéssel együtt, nem feledkeznek meg a „nemzeti önvédelemről”, vagy a magyarság „kollektív önvédelme” terén megélt „hiszterizált” állapotokról sem.

„Egy vers” címmel Kovács Győző értekezését olvashatjuk a folyóiratban. Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verséről van szó, melyben a költő drámai erővel jeleníti meg „a zsarnokság fizikai, lelki, társadalmi és intim szféráját” (ahogy Izsák József írta egyik tanulmányában). Az éber lét útján a vershez címmel közli a folyóirat Szitár Katalin tanulmányát, melyben Radnóti versvilágát vizsgálja a szerző, akinek előadása a Levél a hitveshez című tanácskozáson hangzott el. Jó érzékkel „vallatja” Radnótit, tényként kezelve azt az igazságot, hogy a Bori notesz versei (és itt Ortutay Gyulát idézi!) „József Attila verseivel együtt a modern világlíra legjelentősebb alkotásai”.

Polgár Anikó tanulmánya „egy iskoladráma levélbetétjének fordítástörténeti tanulságait” vizsgálja. Megítélése szerint: „az antik költészet (máig megíratlan) magyar fordítástörténetében minden bizonnyal kiemelt fejezetet kell majd szentelni az iskoladrámáknak”. És hogy a tanulmány írója valóban komolyan gondolja ezt az adósságcsökkentést, a példák és utalások teszik félreérthetetlenné szándékait, elképzeléseit.

Közli a folyóirat Juhász Ferenc és Gágyor József verseit, Kozsár Zsuzsanna erotikával átszőtt történeteit, illetve Vasi Szabó János és Miloš Janoušek elbeszélését. A kritikák között olvashatjuk Szalay Zoltán (Grecsó Krisztián: Tánciskola című kötetéről írt) kritikáját és Tőkéczky László vendégkritikáját (Közép-Európa és a magyarság története egy cseh politológus szemével címmel). (zsolt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?