Magyar film is szerepel a jubileumi Viennalén

Bécs |

<p>Csütörtökön kezdődik, és november 7-éig tart a jubileumi, 50. Bécsi Nemzetközi Filmfesztivál, a Viennale. A szemle Ben Affleck újabb rendezői filmjével nyit, Az Argo-akció című thrillerrel.</p>

Iránban játszódik a történet 1979-ben, amikor az utcákra vonul a forrongó tömeg. November 4-én megtámadják az USA teheráni követségét, és túszul ejtenek 52 amerikai diplomatát. Affleck mozija azonban nem róluk szól, hanem az eseményeknek egy olyan momentumáról, amely annak idején nem kapott túl nagy teret a médiában. Az Argo-akciót nagy esélyesnek tartják az Oscar-versengésben. (A filmet november 29-étől láthatjuk a hazai mozikban.)

A Viennale idei programjában kb. háromszáz film közül válogathat majd a közönség – a bécsi szemle egyik érdekessége, hogy nincs versenyszekciója. Azonban mint a legtöbb fesztivál, ez is igyekszik megszerezni és a hazai közönségnek először bemutatni Cannes vagy Berlin díjazott alkotásait. Ez utóbbi helyszínen, vagyis a Berlinalén szerezett rangos elismerést Fliegauf Benedek Csak a szél című drámája, amelyet a bécsi közönség is láthat. A filmet a magyarországi romagyilkosságok ihlették. (A Csak a szélnek egyelőre szlovákiai mozipremierjét nem tervezik, ám a közelgő Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon a Panoráma szekcióban láthatja majd a közönség.)

A bécsi kínálatban szerepel Cristian Mungiu román rendező legújabb, Beyond the Hills című alkotása, mely Cannes-ban megkapta a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás díját is. (A filmet idehaza ugyancsak a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál közönsége láthatja először, később pedig filmklubhálózatban terjesztik majd.)

A bécsi, főleg igényes közönség számra különös csemegét kínál a prágai FAMU-n végzett rendezőnő, Martina Kudláček dokumentumfilmje, a Fragments of Kubelka, amely az avantgárd osztrák filmes, Peter Kubelka szellemiségét és munkásságát mutatja be. A 232 perces dokumentumanyagot Martina Kudláček több éven át gyűjtötte, és dolgozta fel, hogy a lehető legátfogóbb képet adja a legendás filmes és a kísérleti film kapcsolatáról.

A Filmmúzeum szekcióban a bécsi születésű Fritz Lang pályáját mutatják be, aki német némafilmmel kezdte, forgatott francia színekben, és amerikai produkciókkal fejezte be. A Viennale összeállítással tiszteleg Michael Caine előtt: tíz alkotással vázolja színészi munkásságát. Szlovák film idén nem szerepel a programban.

Sztárvendégek is ellátogatnak a szemlére. Többek között Isabelle Huppert színésznő, akit a bécsiek méltán szerethetnek; Michael Haneke A zongoratanárnő című filmjében nyújtott alakításával több díjat is szerzett. A rendezők közül pedig Werner Herzog, Olivier Assayas és Hal Hartley lesz a Viennale vendége.

ŠTEFAN VRAŠTIAK
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?