Ljubimov elbúcsúzott a Taganka nézőitől

Moszkva |

<p>Jurij Ljubimov világhírű orosz rendező csütörtökön elbúcsúzott az általa alapított moszkvai Taganka színház közönségétől, amely felállva, ötperces tapssal ünnepelte.</p>

A rendező nem a színpadról, hanem a teremből szólt az előadás megkezdése előtt a közönséghez, s elmondta: sajnos olyan helyzetet teremtettek, amelyben többet nem tud itt dolgozni. "A legfelső vezetés tud erről, és kiutat keres. Én pedig köszönetet mondok a nézőknek, akik több mint fél évszázada járnak hozzám" - mondta.
A Maszk és lélek című előadásra összegyűlt közönség maradásra szólította fel a rendezőt, ő azonban megkért mindenki, hogy ne változtassanak mindent nagygyűléssé, és távozott.
Közben sűrűsödnek a jelek, hogy Ljubimov mostani, sokadik felmondását elfogadja a moszkvai önkormányzat. Ljudmila Svecova, a polgármester illetékes helyettese csütörtökön sajnálatának adott hangot amiatt, hogy Jurij Ljubimov és a Taganka társulatának kapcsolatai kimerültek, és azt mondta: reméli, a színház fennmarad, noha nincs utód a láthatáron Ljubimov helyére.
Svecova közleményében rámutatott: még egy évvel ezelőtt is sikerült meggyőzni Ljubimovot, hogy vonja vissza akkori felmondását. Ezúttal azonban a rendező kategorikusan elutasította a társulat javaslatát, hogy dolgozzon tovább főrendezőként, és nevezzenek ki új igazgatót a színház élére. "Igyekeztünk meggyőzni Jurij Petrovicsot, hogy egyezzen bele ebbe a megoldásba, de ő azt mondta, kompromisszumról szó sem lehet, számára ez a színház meghalt, és visszatérés nincs" - áll a közleményben.
A botrány ezúttal azért tört ki, mert egy csehországi vendégszereplésen a színészek a vendéglátóktól véletlenül megtudták, hogy a színház honoráriumot is kapott a fellépésekért, s kérték a részüket. Ez azonban csupán a jéghegy csúcsa: az orosz sajtóban az elmúlt napokban megjelent értékelő írások szerint Ljubimov mindig is keménykezűen építette rendezői színházát, rendszeresen megalázta a színészeit, s ebben még túltett rajta magyar felesége, Katalin Ljubimova (Koncz Katalin), aki 1997 óta a színház igazgató-helyettese.
A Taganka színházat Ljubimov a Vahtangov színház színiiskolájának egyik osztályából alapította éppen Brecht A szecsuáni jólélek című darabjának rendezésével, amelynek nyilvános prágai főpróbája előtt kitört a botrány. Ettől kezdve a Taganka volt a Szovjetunió legpolitikusabb és formailag is legérdekesebb színháza, sok előadását betiltották. Ljubimovot 1984-ben megfosztották szovjet állampolgárságától, és a világ minden táján dolgozott, Bolognában saját színháza volt, Magyarországon pedig állampolgárságot kapott és Budapest díszpolgára lett. Mihail Gorbacsov hatalomra jutása után hazahívták, és újra a Taganka élére állhatott. A nagy szabadság kitörtével és sok érdekes színház megjelenésével azonban kiveszett a Tagankából a közéleti töltés, és noha az újabb előadások is látványosak, a glória is folyamatosan homályosult.
Egészen addig, amíg múlt szombaton a színészek Prágában fellázadtak, és noha korábban soha nem szóltak nyilvánosan, most egyszerre elkezdtek beszélni.
Ljubimov csütörtökön sajtóértekezletet tartott Moszkvában, de jövendő terveiről csak szűkszavúan nyilatkozott: annyit mondott, hogy talál magának munkát, s az sem kizárt, hogy külföldön saját színházat nyit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?