Különleges leletekkel

Pozsony.

Pozsony. Holnap 17 órakor nyitják meg a pozsonyi várban az Európa közepe 1000 körül című nagyszabású, nemzetközi összefogással készült vándorkiállítást, amelynek anyagát az Európa Tanács kezdeményezésére egységes kiállítási koncepció alapján, egyenrangú felekként cseh, lengyel, magyar, német és szlovák szakemberek – 200 régész, történész, levéltáros és restaurátor – részvételével állították össze. E nagyszabású nemzetközi összefogás jelentőségét tükrözi, hogy a rendezvényt az Európa Tanács huszonhetedikként felvette hivatalos kiállításainak sorába. A kiállítást – amelynek célja, hogy megismertesse a látogatóval Közép-Európa ezer évvel ezelőtti kultúráját, népeinek egyediségét és hasonlóságait – először Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban mutatták be 2000-ben. A Szlovákia fővárosába érkezett bemutatón a kiállítás előző állomásaival szemben (Krakkó, Berlin, Mannheim, Prága) ezerrel kevesebb leletanyag szerepel, ám a pozsonyi várban így is 2800 kiállított tárgy látható: ezek tizenkét európai ország 179 kulturális intézményének gyűjteményéből származnak. Köztük számtalan olyan különlegesség is helyet kapott, amely e kiállítással első alkalommal jutott el Szlovákiába, mint például Szent István király kardja. A teljes anyagot az érdeklődők a kiállításhoz készült reprezentatív kiadású katalógusban tekinthetik meg.

Az Európa közepe 1000 körül október 20-áig látható a pozsonyi várban. (e, b)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?