Kubista kockaépület miatt tiltakoznak a velenceiek

Velence |

<p>Egyszerű, kubista épület kelt nagy felháborodást a velenceiek körében: a Canal Grande partján álló &quot;fehér kocka&quot; sokak szerint egyenesen &quot;förtelmes&quot;.</p>

A Calatrava-híd közelében álló épület, amely egy hotel szárnyaként készült el, az első modern ház, melyet a fasizmus időszaka óta a Canal Grande mentén emeltek. A melléképület elsősorban modern, egyszerű és kubista formája miatt szúrja sokak szemét. Az állványzatot az éveken át tartó munkálatok után a héten bontották el, ekkor vált láthatóvá teljes valójában a 9885 köbméteres "kocka".  "Az épület egy igazi ökölcsapás. Förtelmes és sértés Velence számára és mindazok számára, akik világszerte szeretik ezt a várost" - fejtette ki Salvatore Settis művészettörténész.  Vittorio Sgarbi világhírű művészeti szakértő is kemény véleményt fogalmazott meg. "Szégyen ez az épület, azonnal le kellene bontani" - mondta. A Hotel Santa Chiara tulajdonosai már az 1950-es években megkapták a 659 négyzetméteres, 19 szobával és földalatti parkolóval rendelkező épület építési engedélyét - közölte a Corriera della Sera olasz napilap. 2004-ben a község engedélyét is megkapták, majd 2008-ban a velencei műemlékvédelmi hatóságét is.  Elio Dazzo, a hotel tulajdonosa eddig nem fordított figyelmet a projekt körül felmerült és a médiában elharapódzó vitára. A tiltakozások azonban most, hogy az épület láthatóvá vált, erőteljesebbé váltak. Az Il Gazzettino című velencei napilap nyilvánosságra hozta egy közvélemény-kutatás eredményét is, mely szerint a városlakók 87,7 százaléka borzasztónak találja az épületet.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?