Kuba nem engedélyezte Hemingway halászfeljegyzéseinek tanulmányozását

Havanna |

<p>A kubai hatóságok egyelőre nem engedélyezték, hogy a szigetországban tartózkodó amerikai kutatók tanulmányozzák Ernest Hemingway értékes horgászfeljegyzéseit, ám azon lesznek, hogy a jövőben lehetővé tegyék számukra a kutatást.</p>

A kubai nemzeti örökségvédelmi tanács azt közölte, hogy az Ernest Hemingway unokái társaságában érkezett tengerbiológusok kubai tartózkodásuk idején egyelőre nem láthatják a horgásztáblákat.

    David Die kutató derűlátóan nyilatkozott arról, hogy majdan betekintést nyerhetnek a feljegyzésekbe, amelyek értékes részleteket tartalmazhatnak a Nobel-díjas író éveken keresztüli horgászatáról Kuba partjainál. Az adatok ismeretétől azt remélik, hogy segít kideríteni, mekkorát változott a halállomány a térségben a túlhalászat miatt.

A sporthorgászok rendszeresen feljegyzik a kifogott halak számát, méretüket és ezek a feljegyzések egyes térségekben a tudósok egyetlen forrásai az állománycsökkenés kiderítésére.

    Ernest Hemingway unokái világhírű nagyapjuk legkedveltebb helyszíneit keresték fel Kubában. John és Patrick Hemingway a Havannához közeli Cojímar halászfaluban virágot helyeztek el az író mellszobránál, megemlékezve arról, hogy Hemingway hatvan évvel ezelőtt átvette az irodalmi Nobel-díjat.

    A megemlékezésen kívül a Hemingway unokák látogatásának célja egy olyan kampány támogatása volt, amely a helyi vitorláshalak és Az öreg halász és a tengerben is szereplő marlinok megóvására buzdít. A helyi halállománynak még mindig nem sikerült kihevernie az 1970-es évek felelőtlen túlhalászatát és továbbra is jelentős fenyegetést jelent a fajokra a kereskedelemi célú halászat. Kubának már nincsen hatalmas mélytengeri halászflottája, ám a sekély vízre berendezkedett halászok horgaira még mindig akadnak ezen fajok egyedeiből.

    "Reményeink szerint a mostani látogatás nyomán nagyobb lesz az információcsere a kubai és az amerikai kutatók között" - mondta a delegációval érkező Robert Peck, a philadelphiai Természettudományi Akadémia munkatársa. "Muszáj párbeszédre bírnunk a két kormányt. A természetvédelem olyan ügy, amely nem ismer politikai határokat" - hangsúlyozta a szakember.

    Hemingway hosszú ideig élt Kubában és barátságot is kötött Cojímar halászaival. Egyikük, Gregorio Fuentes inspirálta Az öreg halász és a tenger című műve megírására. Végül neki ajándékozta Pilar nevű jachtját is, amely ma Havanna egyik elővárosában, Hemingway egykori otthona, a Finca Vigía közelében áll.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?