Komédiázzunk intelligensen

FECSÓ YVETTKassa. A modern művészet minden időben megosztotta a közönséget.

FECSÓ YVETT

Kassa. A modern művészet minden időben megosztotta a közönséget. Van, aki markánsan elutasítja, mások talán elfogadják, mégis bizonytalanok a véleményalkotásban, s olyanok is vannak, akik rajongásig istenítik.

A kassai Thália Színház október 18-án bemutatásra kerülő darabjában három barát, Serge – Petrik Szilárd, Marc – Dudás Péter és Yvan – Nádasdy Péter a modern képzőművészet leegyszerűsített befogadói típusait képviselik. Serge, a kortárs művészetért rajongó bőrgyógyász egy napon ultramodern festménnyel érkezik haza. A fehér alapon fehér csíkos festményért őrült összeget fizetett ki. Marc az egyszerű fehér festmény láttán, de különösen a kifizetett összeg nagyságán teljesen felháborodik. Az ízléskülönbség a két barát között éles vitákat indít el.

Yvan, a harmadik szereplő őrlődik két barátja véleménye között, hol az egyik, hol a másik oldalra hajlik. Hármuk vitájából mulatságos történet kerekedik, amelyben a rejtett központi kérdés, vajon az igazi barátság elbírja-e az egymással szemben álló véleménykülönbségeket, s hogyan alakulnak, alakulhatnak az emberi kapcsolatok egy lényegtelennek tűnő vásárlás kapcsán.

Az édesanyai ágon magyar származású Yasmina Reza francia drámaíró Művészet című darabját Ľubomír Vajdička rendezte, akinek ez az első magyar nyelvű rendezése. A Thália Színház több jelenlegi tagjának is tanára volt a Pozsonyi Színművészeti Egyetemen. Czajlik József igazgató elmondása szerint nem csak ezért kérték fel rendezésre; nem titkolt cél, hogy a kassai magyar színház a hazai, szlovák színházi körök köztudatába is erőteljesebben bekerüljön.

A darabot nagy sikerrel játszották szerte a világban, Magyarországon és Szlovákiában is bemutatták már. A francia drámaírót ez a darabja tette nemzetközileg is elismertté.

A komédia bemutatóját a Márai Stúdióban tartják október 18-án, csütörtökön, majd 19-én pénteken. Az előadás előtte, holnap nyilvános főpróbán is megtekinthető. Mindhárom előadás este 19 órától kezdődik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?