Kiadóink a 81. Ünnepi Könyvhéten - 2. rész

<p>Június 3-án kezdődik és 6-áig tart az idei Ünnepi Könyvhét, amelynek ez lesz a 81. évfolyama. A magyar könyvkiadók és a kortárs magyar irodalom nagy múltú ünnepéről idén sem hiányoznak majd legfrissebb köteteikkel hazai könyves műhelyeink.</p>

Többrészes körképünkben hazai kiadóink könyvheti kiadványait szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani. Ma a Median Kiadó újdonságaira hívjuk fel figyelmüket. A kiadó három kötettel van jelen az ünnepi könyvhét katalógusában.

Bolemant Éva: Pozsonyi ész-lelések – Mindennapok kis tárcái

A szerző kötetbe gyűjtött tárcáival a Vasárnap hetilapban is találkozhattak az olvasók. „Bolemant Éva érzékenyen nyúl a témáihoz, tapasztalatait roppant olvasmányos és tanulságos módon tárja az olvasók elé. Minden mondata elgondolkodtat. Manapság kevés ilyen emberséges írást olvashatunk” – írta róla Póda Erzsébet. A kötetet Kövesdy Tamás, Bolemant László és Bolemant Éva színes fotói illusztrálják.

Haraszti Mária: Maty Rógyina nagylábujja

Haraszti Mária elsősorban fiataloknak írott, tizedik kötete a Volgográdban 1982-ben eltöltött cserediák-szemeszter viszontagságait osztja meg az olvasóval, jól fűszerezett humorának köszönhetően rendkívül szórakoztatóan, tanulságosan.

Nagy József: A színek harmadik világa

Nagy József képzőművész izgalmas színelméleti kézikönyve a 84 éves alkotó színelméleti kutatásait és sajátos látásmódját foglalja össze, hasznos és sokoldalú útmutatást nyújtva képzőművészek és laikusok számára egyaránt, gazdagon illusztrált kötetében.

Az ünnepi könyvhét katalógusában közzétett kiadványokon kívül a Median műhelyében megjelenik még:

Mikola Anikó: Történelem a tűzhelyen

Az 1996-ban elhunyt költőnő publicisztikai írásait közreadó kötet Nagy László dokumentáris fotóival, H. Mészáros Erzsébet összeállításában jelenik meg. „Miközben az ételhagyományokat térképeztem, sokat gondolkoztam a tapasztaltakon, és újra csak azt mondom, és nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy ezek az értékeink úgy csorognak ki a kezünk közül, mint a nyitott tenyérből a víz… Mindenütt meg kellene őrizni legalább mutatóba valamit abból, ami helyi, ami jellegzetes, hogy az utókor emlékezhessen és emlékeztethessen.”

Bíró Szabolcs: Sub Rosa

„Mi is valójában a Sub Rosa? Művészettörténeti krimi, áltörténelmi kalandregény, az összeesküvés-elméletekről szóló (viszonylag) gyors párbeszéd, romantikus thriller, tisztelgés a könyvek, Európa kulturális öröksége és a Templomos Lovagrend előtt? Mindez összesen? Egyik sem? Miután megírtam a könyvet, majd megpróbáltam egy kívülálló szemével elolvasni, úgy éreztem, szükséges megírnom hozzá ezt az utószót is. Azt hiszem, a Sub Rosa elsősorban egy kommersz műfajba bújtatott, habkönnyű válasz Umberto Eco munkásságára (bár tudom, hogy az Olvasók többsége csuklóból Dan Brownhoz fog hasonlítgatni). Másrészt egyfajta választóvonal az eddig megjelent és az ezután megírandó könyveim között” – írja regénye utószavában a szerző.

Kovács Barnabás – Elek Sándor: Röffencs Pista kalandjai

A kicsiknek készült a Röffencs Pista kalandjai című illusztrált mesekönyv, amely tele van színes kalandokkal és tanulságokkal. (mk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?