Kultúra

Kellemes karácsonyi mese Az Úr angyala 2, Kerekes Vicával

Klasszikus stílusban előadott mese, de nem a klasszikus herceges-hercegkisasszonyos sztori az alapja. A mennyei birodalom lényei és a halandó földi emberek kapcsolatáról, a jóról és a rosszról, a szegénységről és a kapzsiságról, a női bájról és az elcsábulásról szól. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt élvezetes és tanulságos lehet Jiří Strach családi mesefilmje, Az Úr angyala 2.
author
Tallósi Béla

2016. december 9. 20:01

Az Úr angyala tizenegy évvel ezelőtt forgatott első része nagy sikert ér el. A hazai mozikban tegnaptól látható második epizód is jól startolt. A cseh kritika lelkesen fogadta, „a cseh film újjászületését” látja benne. A közönség tetszését is elnyerte: Az Úr angyala 2-t a bemutatót követő hétvégén több mint kétszázezren látták Csehországban. Vonzza a nézőket, mert akciódús, bájos, bohókás, kuncogtató, humoros, kicsit pikáns és kellemes érzésekkel eltöltő karácsonyi mese.

Bibliai történeteket, motívumokat dolgoz fel részint a mennyországban, részint a földön zajló eseményeiben. Az Úr a halandók közé küldi az egyik angyalát, akit az ördög is elkísér (a jó és a rossz együtt fedezi fel a halandók világát). Petronel angyal (Ivan Trojan) a mennybéli birodalom kapujában teljesít szolgálatot. Elmaradhatatlan mellőle Uriáš, az ördög (Jiří Dvořák), aki lépten-nyomon megpróbálja kísértésbe vinni. A Tudás fájához csábítja, és rá akarja venni, hogy egyen a gyümölcséből. A leszakított alma a földre pottyan. Az Úr utána küldi a két bűnöst: szerezzék vissza, mielőtt bárki beleharapna. Mivel az almát egy kisvárosi varrónő, Magdaléna (Kerekes Vica) lánya találja meg, Petronel és Uriáš a nyomába szegődik. Belesnek a varroda ablakán, megpillantják Magdalénát, és elcsábulnak a szépségétől.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"258337","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Kalandok hosszú sora indázik innentől sokfelé, mesés, csodás elemekkel, finom humorral és a Bibliából ismert utalásokkal, szereplőkkel. Nem hittan ez a mese, inkább arról szól, hogy miként ismeri és követi a bibliai tanokat a esendő ember. De azt is megmutatja a film, miként értelmezik saját törvényeiket a menny- és pokolbéli lények. Trükköket ugyan használ a film (átkelés a vízen, a mennybéli lépcsők), ám alapvetően klasszikus megjelenítéssel dolgozik. Bár régebbi korban (advent idején) játszódik, olyan figurákat vonultat fel, akik karakterét a mában is megtaláljuk. Ettől és a humorától is mai a mozi. A vicces helyzetek alapja sokszor mai motívum. Biztos sokszor látjuk majd a képernyőn is, de annyi esemény, igazság és okosság van benne, hogy nem lehet megunni. S ahogy nő a gyerekek, mindig többet értenek meg az Úr angyala és az ördög szövevényes kalandjaiból.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hamran István

Hamran: Eddig 17 befolyásos embert ítéltek el jogerősen, köztük a volt kormány jelöltjeit

napraforgó sz

Az egekbe szökhet a tej ára?

Általános Egészségbiztosító, Dôvera, Union

Veszteséges mindhárom egészségbiztosító

SZÖRNYŰ: Betonpillérnek hajtott a 21 éves motoros, esélye sem volt túlélni az ütközést

SZÖRNYŰ: Betonpillérnek hajtott, esélye sem volt túlélni az ütközést a 27 éves férfinek

tűz k

Tűz ütött ki egy nagyfödémesi autómosóban, 60 ezer euróra becsülték a kárt

mérges dajkapók

Mérgező pók bukkant fel Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.