Karel Gott 78 évesen is a csehek csalogánya

Prága |

<p>A 78 éves Karel Gott 42. alkalommal is elnyerte a férfiak kategóriájában a legjelentősebb cseh könnyűzenei közönségdíjat, a Cseh (korábban: Arany) Csalogányt, amelyet 52. alkalommal ítéltek oda.&nbsp;</p>

A rákbetegségen átesett és emiatt két éve orvosi kezelés, illetve megfigyelés alatt álló veterán slágerénekes adta át egy szombat esti prágai gálán a különleges életműdíjat Marta Kubisovának, a kommunista rendszer idején üldözött énekesnőnek, aki idén ősszel, 75 évesen vonult vissza a szerepléstől. 

Kubisová Ima Mártáért című dala az ellenállás jelképévé vált, miután a Varsói Szerződés csapatai 1968. augusztus 21-én bevonultak Csehszlovákiába, hogy elfojtsák a prágai tavaszt. Az énekesnőt 1970 februárjában eltiltották a fellépésektől. Kubiąová később aláírta a Charta '77 ellenzéki kiáltványt, ezért a rendőrség megfigyelés alatt tartotta. 1989 novemberében, a bársonyos forradalom mámorában meghatottan hallgatta a tömeg Kubiąovát, aki a Vencel tér egyik épületének balkonján énekelte az Ima Mártáért dalt.

A női énekesek kategóriájában az idén is Lucie Bílá vitte el a pálmát, immár 20. alkalommal. A zenekarok mezőnyében a Kabát együttes végzett az első helyen, amely már 12 éve a legnépszerűbb bandája Csehországnak a rádiós közönségszavazás alapján.

Az idegen- és kisebbséggyűlölő dalairól ismert Ortel együttes a második legnépszerűbbnek bizonyult az idei szavazáson, akárcsak két éve, frontembere, Tomás Ortel pedig a harmadik legnépszerűbb férfi énekes lett. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?