Hát ilyen lenne egy igazi hős?!

dd

A Hadik egy jól megfinanszírozott, látványos kosztümös történelmi kalandfilm. A dicstelen jelenből a régmúlt daliás hőstetteihez kalauzolja önöket. Egy megénekelt korszak világháborújába, annak hírhedt mozzanatához, a Porosz Királyság fővárosának megsarcolásához.

Illusztris eleink már 1757-ben tudták: Berlin felett kék az ég. Égszínkék, akárcsak Gróf futaki Hadik András (1710–1790) díszegyenruhája. Egy csallóközi magyaré. Egy huszáré. Egy magyar huszáré! Akit az Isten a lovával együtt teremtett. Egy lélekkel, két testben. Életét és vérét adná, ha hí a haza. Ez esetben az intézményesített Habsburg Birodalom frissen felkent uralkodónője, Mária Terézia, aki a trónra kerülésekor berobbanó osztrák örökösödési, majd a nyomában kipattanó hétéves háborúban tart igényt a legvitézebb vitéz szolgálataira.

Címszereplőnk nyeregbe pattan, hogy mentse a kis Mária becsületét – akinek minden napja egy háború –, megszületik a vezércsel, az öngyilkos küldetés: be kell venni Berlint! Elég volt II. (Nagy) Frigyes sakkjátsz- májából (itt egy huszár, ott egy paraszt…), aki csizmája alá hajtaná fél Európát. Elvennék a kedvét fütyüléstől-furulyázástól, ez a fricska majd csorbát ejt a becsületén. Hadik több mint 80 huszárral indul – 4320 katonával, köztük a Baranyay-huszárezred lovasaival, akik a pokolba is követnék – a frontról a mintegy 450 kilométerre fekvő célpontig, mely nem egy sárfészek. Hol nappal, hol az éj leple alatt. Mi ez, ha nem egy újkori, hat nap alatt teremtett road-movie!? Lovas katonánk a hetedik napon sem pihen: a követeléseit megtagadó várost ostrom alá veszi és…

A végkifejlet ismert, a (mozgó)képekben elmondott körítés kevésbé. E hézagokat nyergelheti meg Szikora János, kinek kezei között nem szaladt szét a ménes. Igaz, kesztyűben ragadta meg a gyeplőt, de talán pont így távolodhatunk el a történelemtől, s közelíthetünk egy jól megfinanszírozott, látványos kosztümös kalandfilmhez. Egy egész jól felépített és szórakoztató megaprodukcióhoz, melyet néhány fiktív életrajzi elem és csipetnyi melodráma fűszerez. A laza szövésű, nem mindig valószerű – mégsem banális – cselekményt a látványtervezés ellensúlyozná, a zenei kompozíciókkal támogatott tájpoézisre nem lehet panasz. A letűnt világ (futóbolondok, káposztafejű szász talpasok, lőcslábú huszárbandák, parfümös és finnyás urak, koronásféle asszonyok) korhű kollekciói, berendezési tárgyai összhangban állnak a stílussal. A vizuális sugallat rejtett tartalmának kifejtése egy szorosan együttműködő alkotói csapat érdeme, ahol a berendező, a kellékes, a díszlettervező, az operatőr és a kaszkadőrök is azonos formaelvek és -nyelvek mentén lovagoltak ki az egységes látványvilág megteremtésének érdekében. Sajnos ez a kutyagoló kalandorokról kevésbé mondható el, alig láthatunk kiemelkedő karakterfestést. A legjobban a mi Komáromunk déli szomszédja alakít, a maga Monostori erdődjével, mely a blokád alá vett helyszínt helyettesítette. Így nem születhet klasszikus, bár közönségkedvenc még lehet.

Huszárjaink elvonultak a kapuk alól, levezetésképpen még Odera-Frankfurtot is megsarcolták, majd megállás nélkül, szerencsésen hazaérkeztek, hogy tovább harcoljanak a púdertől és képmutatástól bűzlő Bécsért. Míg a Brandenburgi Házat csak a csoda mentette meg az oroszoktól. Átmenetileg.

 

Kaszás Dávid

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?