Kultúra

Grendel Olvasóterem nyílt Pozsonyban

Pozsony | A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában kicsit több mint egy évvel az író halála után, hétfőn Grendel Lajos Olvasótermet nyitottak.
Tallósi Béla

2020. február 10. 18:45

grendel
A megnyitón a pályatárs Tóth László (balról), Grendel Ágota és Rigó Konrád kulturális államtitkár. - Somogyi Tibor felvételei

A megnyitón neves irodalmárok, szerkesztők is jelent voltak, köztük Szigeti László, a Kalligram egykori igazgatója, Tóth László költő, Rudolf Chmel irodalomtörtész. Nem tudott eljönni Karol Wlachovsky, aki szinte alkotótársa volt Grendel Lajosnak. Minden könyvét ő fordította szlovákra, neki (is) köszönhető, hogy a Kossuth-díjas írót a szlovák irodalomtörténészek és olvasók is a magukénak vallják. 

A család jóvoltából az író hagyatékának nagy része az emlékszobába került. Itt láthatók Grendel Lajos életének fontos részei, kellékei, tárgyai, íróasztala és írógépe, de ide került szemüvege, borospohara, mobiltelefonja, sok-sok fotó, könyv, valamint kitüntetései. A többnyelvű társadalomtudományi könyvtár minőségi kínálatával megszólíthatja a főváros értelmiségi rétegét és diákságát. 

Galéria
Grendel Olvasóterem nyílt Pozsonyban-1
Grendel Olvasóterem nyílt Pozsonyban-2
Grendel Olvasóterem nyílt Pozsonyban-3
Grendel Olvasóterem nyílt Pozsonyban-4
+25

A múzeum a hagyaték gondozását is vállalta: az író kéziratait, leveleit, naplóit – szellemi hagyatékát Beke Zsolt irodalomtörténész és Sánta Szilárd irodalomtörténész, lapunk főszerkesztő-helyettese dolgozza fel. A kutatókat, látogatókat olvasásra kialakított kellemes tér várja. A kiállítás látványtervét Szabó Réka dolgozta ki.

Az olvasóterem létrehozását a Szlovák Kulturális Minisztérium támogatta. Rigó Konrád kulturális államtitkár a megnyitón kiemelte, hogy mind ez ideig nem működött intézményes keretek közt a szlovákiai magyar irodalmi hagyatékok feldolgozása. A Petőfi Irodalmi Múzeum foglalkozott a határon túli szerzőkkel is.

„Ezen az úton az első lépéseket a Grendel-hagyaték feldolgozása jelenti. Méltán lesz ebben a tekintetben is első Grendel Lajos” – mondta az államtitkár. 

Hozzátette, hogy olyan út kezdetén állunk, amely jóval messzebbre vezet annál, amennyire most elláthatunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

hh

Férfimese a nagybetűs nőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.