Kultúra

Friss videoklipek: firka, farkasok, színház, sivatag

Több figyelemre méltó videoklip is napvilágot látott, amelyek önálló kisfilmként is megállják a helyüket, a vizuális kultúrát gazdagítva.
Juhász Katalin

2016. szeptember 29. 18:36

The White Stripes:  City Lights
 
Nem, sajnos nem alakult újjá a legendás amerikai duó, csupán annyi történt, hogy Jack White nemrég kiadta korai, akusztikus felvételeinek gyűjteményét, és néhány dalban Meg White is hallható. A City Lights címűben például vokálozik. Monoton, mániákusan ismétlődő dallam párosul szomorkás szöveggel. A klipben egy férfi rajzolgat a zuhanyzófülke üvegfalára az ujjával. Kívülről figyelhetjük, ahogy folyamatosan változik a kép – és tulajdonképpen ennyi történik. A rajzoló arcát nem látjuk, mert az üveg végig párásodik, de a rendező azt sugallja, hogy maga Jack White meséli el képekben is a történetet. A rendező pedig nem más, mint Michel Gondry, akinek nevéhez megannyi ikonikus klip főződik, nem beszélve az Egy makulátlan elme örök ragyogása című lebilincselő mozifilmről. A klip Cakó Ferenc homokanimációira emlékeztető, minimalista képi világa remekül passzol az egy szál gitáros dal hangulatához, sőt, megkockáztatjuk, hogy nagyot lendít rajta. 
 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"248695","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Konyha: Idő van elég
 
A hatvanas-hetvenes évek kócos rockzenéjét mai ízekkel és szellemes magyar szövegekkel ötvöző Konyha zenekar új klipje a hamarosan megjelenő harmadik lemezt hivatott beharangozni, játékfilmeket megszégyenítő szereposztással. Igó Éva, Bán János, Farkas Franciska és Nagy Ervin is látható benne. Koblicska Örs rendező a dalszöveget vette alapul a klip sztorijához. A sok bizonytalanság (munkahely elvesztése, lakásproblémák, hitelre vett okostelefon) volt a kiindulópont, és mivel a színészek élete is tele van bizonytalansággal, a történet színházi közegben játszódik. Azt pedig, hogy „idő van elég”,lassított képekkel érzékeltetik. Ettől szinte álomszerűen lebegővé válik az egész klip, amely egyébként összesen két hosszú snittből áll. Látszik rajta a sok munka és az átgondolt koncepció. Az utóbbi hónapok legjobb magyar zenés videója. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"248694","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Longital: Na horu a dolu
 
A pozsonyi Longital duó új CD-je a napokban jelent meg, mégis egy régebbi dal hosszabb verziójához jelentettek meg klipet. A Na horu a dolu kisfilmnek is beillő videója (8 perc 45 másodperc) talán hosszabbra sikerült a kelleténél, akadnak benne üresjáratok, de aki nem sajnál rá ennyi időt, szép tátrai tájakban, valamint két, farkasmaszkot viselő táncosban gyönyörködhet. A Longital egy környezetvédő egyesület tevékenységét kívánja támogatni a klippel, a végén azt hirdetik, hogy „a semmiért” harcolnak. Vagyis azért, hogy a hazánk 5 százalékát kitevő erdők érintetlenek maradhassanak, senki ne tervezzen ott semmit, főleg fakitermelést ne. A farkasemberek patakban fürdenek, köveken szökellnek, fák között lopakodva barátkoznak egymással és barlangokba másznak. Sok a szépen komponált mozgásszínházi elem és a közeli felvétel végtagokról, fejekről, növényekről, fákról, vízcseppekről. A kamera szinte simogatja a természetet. A forgatás Jakub Majerčiak rendező vezényletével zajlott. Néha olyan érzésünk van, hogy a zene egészíti ki a képeket, nem pedig fordítva. Valószínűleg a „költői” a legtalálóbb jelző erre az alkotásra.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"248696","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Robert Pospiš & Martin Sillay: V tom šírom poli 
 
Múlt és jelen fonódik egybe a remek Balady című albumon, amelyen Robert Pospiš és Martin Sillay tizenegy szlovák népdalt öltöztetett mai viseletbe, blues- és indie-rock elemekkel ötvözve őket. Az egyik legjobban sikerült dalhoz Andrej Kolenčík készített animációs klipet. A jégkorongozóból lett grafikus és rendező le sem tagadhatná, hogy képregényeket is rajzol, de azt sem, hogy játékfilmeket is készít. A történet részben epikus, részben szimbolikus. A főszereplő körüli tájelemek folyamatosan lüktetnek, még az állóképek is idegesen izzanak. Megjelenik a képi humor is, ellenpontozva a balladisztikus szöveget. A népi hős pisztolyt ránt, szerelmének tárgya, a csalfa, erősen molett nő a pokol fenekéig zuhan, kettős keresztek süllyednek el, koponyák röpködnek, felbukkan egy nyerőgép, szóval van itt minden, ami abszolút maivá teszi a látnivalót. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"248697","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Lady Gaga: Perfect Illusion
 
Egy igazi hangulatklip, amelyben a képek látszólag csak „megtámasztják” a zenét. Lady Gagának talán még sosem volt ilyen egyszerű, minden hókuszpókuszt nélkülöző zenés videója. Nincsenek extravagáns ruhaköltemények, erős sminkek, speciális effektusok – pont az a meglepetés, hogy a sztár olyan, mint egy teljesen egyszerű, bulizó fiatal nő, farmersortban, pólóban, lófarokkal. Nagyot táncol a sivatagban, csak úgy porzik a homok a lába alatt. Tombol egy fesztiválon, aztán egy klubban, ahol vele ropja a Tame Impalából Kevin Parker, a megjelenés előtt álló Lady Gaga-album egyik producere és Mark Ronson, a másik producer. A klipben Josh Homme (Queens Of The Stone Age) is szerepel, aki a gitártémákat játszotta fel. Díszes társaság bábáskodott a Joanne című lemez felett, az első single alapján sikeresen. A klip rendezője Ruth Hogben, aki több Lady Gaga-videót is jegyez, a vágó nevét nem találtam meg, pedig szívesen ideírnám.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"248698","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Tallósi malom

Natúrpark lehetne a Csallóköz

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.