Kultúra

Amit év végére hagytak a mozik

Igazából három csúcsidőszakra lehet tagolni a mozik éves programját. Az Oscar-díj átadásához kötődik az egyik, amikor koncentráltan kapjuk a díjra jelölt, illetve a díjazott alkotásokat. Nyárra a könnyed, de bombasztikus, üdítő témákkal próbálják feldobni az uborkaszezont, ilyenkor, év végére pedig az egész családot moziba csalogató produkciók kerülnek fel a műsorra.
Tallósi Béla

2018. december 3. 07:46

December elején érkezik meg hozzánk a minden nemzedéket lekötő Robin Hood újabb, amerikai feldolgozása Otto Bathurst rendezésében.

Robin másképpen

Több szempontból is csábító az új Robin: először is, hogy nagyrészt Budapesten forgatták, másodszor, hogy Leonardo DiCaprio produceri irányításával készült. De azért is lesz érdemes jegyet váltani rá, mert ennek az akció- és a kalandfilm műfaját vegyítő verziónak az alkotói azt kérik a potenciális nézőtől, hogy felejtsen el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallott. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat – áll a film előzetesében. Robin of Loxley és egy mór harcos története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában szuperlátványos akciókkal, tökéletesen megkomponált, stílusos harci jelenetekkel és az elmaradhatatlan romantikával. Mivelhogy az alap természetesen megmarad. A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Notthingham-i seriff a szent háború égisze alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin és mór barátja, Little John (Jamie Foxx) az ártatlanok védelmében egy merész tervet eszel ki: ellopják a kincstár aranyát, és megdöntik a seriff uralmát. Robin kemény harcossá képezi ki magát John segítségével, majd álruhát ölt, és úgy fosztogatja a gazdagokat, és osztja szét az aranyat a szegények között. A népben remény ébred a titokzatos tolvaj láttán.

 

A franciák is fecskében

A Férfiak fecskében című, férfi szinkronúszókról szóló brit vígjáték francia változata a Le Grand Bain című vígjáték a hazai mozikba Do plaviek címmel érkezik meg. Gilles Lellouche több mint kétórás komédiájánakfőhőseaközépkorúBertrand (Mathieu Amalric), aki depresszióban szenved. Mivel kiutat keres nyomott állapotából, egyben szeretné egy kicsit feldobni az életét, jelentkezik egy hirdetésre, melyben szinkronúszó csoportba keresnek jelentkezőt. A csapatot hasonló – középkorú, válságban szenvedő – sorstársak alapították. Társaságukban Bertrand új barátokra és rengeteg kalandra tesz szert a vízben és a medencén kívül is.

 

Ünnepi hangulatban

A karácsony mentőakció (Santa & Cie) című francia családi vígjáték már az ünnepi hangulatot idézi. A bájos komédia arról szól, miként sikerül a veszélybe került ünnepet különös fondorlatokkal mégiscsak ünneppé varázsolni. Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony. December 27-én igazi ünnepi meglepetésként érezik meg a vászonra a talányos dadus a Mary Poppins visszatér (Mary Poppins Returns) című amerikai családi filmben, amely musicalbe oltja a fantasy műfaját. A történet a gazdasági válságtól sújtott, 1930-as évekbeli Londonban játszódik, 24 évvel a legendás első rész után. A titokzatos dadus, Mary Poppins ismét felbukkan Michael Banks családjának életében, hogy különleges varázsképességei, meg a mindig vidám lámpagyújtogató, Jack közreműködésével segítsen a szorult helyzetbe került apának és gyermekeinek újra felfedezni az élet örömeit és csodáját. Mary Poppins figuráját ezúttal Emily Blunt kelti életre.

 

A legújabb szuperhős

Az ünnepekhez közelítve érkezik az Aquaman című amerikai–ausztrál opus is, mely szintén vegyes műfajú: akciófilm,kalandfilm,fantasy. ADCuniverzum magasabb fokozatra kapcsol: Batman, Superman és a tavalyi év legnagyobb filmes meglepetéssikerét hozó Wonder Woman után az igazság ligájának új tagja Aquaman lesz. Egy látványos, különösen izgalmas film főszereplőjeként a víz alatti királyság trónjáért folyó küzdelemben kell hősiesen helytállnia.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?