Kultúra

Aktivisták akciói az életért

A francia Robin Campillo 120 dobbanás percenként című munkája a múlt század kilencvenes éveinek Párizsában játszódik. A film dokumentarista formanyelvi megoldások és archív anyagok segítségével a korabeli AIDS-aktivizmus történetébe enged bepillantást. Ebbe épül bele egy egészséges és egy fertőzött férfi közötti szerelem megrázóan drámai története.
Tallósi Béla

2017. november 28. 15:50

120 dobbanás percenként
A 90-es évek francia aktivistái különféle akciókkal igyekeztek felrázni a közvéleményt Fotó: Film Europe MC

A 120 dobbanás percenként – mely Cannes-ban megkapta zsűri nagydíját – szerepelt az Európai Parlament Lux filmdíjára jelölt alkotások között, és megkapta az EP egyik különdíját. Az Európai Filmakadémia több kategóriában jelölte díjára, köztük a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő (Nahuel Pérez Biscayart) kategóriában. Előzetesen már kihirdették az Európai Filmdíj hét kisebb kategóriájának győztesét; a legjobb vágás díját Campillo filmjének ítélték. Tegyük hozzá, abszolút megérdemelten, a nyugtalan ritmust eredményező vágás teszi (jó értelemben) idegesítően – a nézőben tartós szorongásos vibrálást kiváltón – mozgalmassá, feszültté a külső és belső helyszínek sokszereplős jeleneteit.


Pozsonyban a 120 dobbanás percenként című drámát a közönségnek több alkalma volt megnézni: vetítették a Be2Can szemlén, az Inakosť filmfesztiválon, a 19. Pozsonyi Nemzetközi filmfesztiválon (a másik két Lux díjra jelölt alkotással együtt ezt is bemutatták), de a Film Europe Media Company forgalmazásában a mozik műsorára is felkerült.
Annak idején francia filmesek az elsők között vágtak bele az AIDS témájának mozgóképes feldolgozásába, láttatásába. A Vad éjszakák (Les nuits fauves) című 1992-es, megrendítő dráma – melyet idehaza is vetítettek a mozik – kíméletlen őszinteséggel nézett szembe a biszexualitás és az akkor még elkerülhetetlenül halállal végződő AIDS problémájával. A világba (hozzánk is) az első játékfilmes feldolgozások egyikeként jutottak el e francia opusszal döbbenetes, hiteles felvételek a betegség lefolyásáról. Azért is volt hidegrázósan autentikus ez a mű, mert a Vad éjszakák alkotója, a HIV-fertőzött, majd (röviddel a film elkészülte után) a szörnyű kórban elhunyt Cyril Collard életrajzi filmje volt. A 90-es évek elején Párizsban játszódó filmet Cyril Collard „érintettként” maga rendezte és a főszerepet is eljátszotta. Collard kegyetlen élettörténete azonos címen könyv formájában is megjelent (magyar fordításban is).


Érdemes a Vad éjszakákat elolvasni vagy megnézni ahhoz, hogy még inkább belelássunk a 120 dobbanás percenként című új mozgógép által felvetett problémába. Mégpedig azért, mert a 120 dobbanás percenként a múltból, a betegség kezdeti korszakában fellendült küzdelemből, abból az időből elevenít fel kemény epizódokat, amikor a társadalom közönyösségét látva aktivisták egy csoportja elhatározta, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a HIV-fertőzésre, az AIDS-betegségre. Az Act Up francia aktivista csoport több síkon fejtett ki tevékenységet és próbált meg mozgalomként segíteni.
Megpróbálta felrázni a közvéleményt. Harcba szált a gyógyszercégekkel hatékonyabb szer (akár kísérleti) alkalmazását, valamint a kísérletek területéről visszatartott információk közlését sürgetve, igyekezett tájékoztatni a fiatalokat a védekezésről, továbbá különféle akciókkal (például illegális behatolással) megpróbáltak lépéseket kicsikarni a döntéshozókból az egészségügy és a tájékoztatás területén egyaránt.


Mindaz, amit a francia opus mutat, mára történelem. Egészen másként látjuk és értelmezzük az azóta elért eredmények tükrében a képsorokon kibontakozó valóságot, vagyis az Act Up csoport kaotikusnak, reménytelennek tűnő működését, belső konfliktusait, gyűléseit, akcióit, harcát – miközben az AIDS kérlelhetetlenül szedte áldozatait. A bekövetkezett tragédiák mégis nyomasztóan, lesújtóan, elkeserítően hatnak, és rengeteg kérdést vetnek fel ma is. A betegség stádiumába jutott, leépülő fiú lelki-testi állapotának bemutatása, a kérlelhetetlenül bekövetkező vég (kezdettől fogva tudjuk, hogy bekövetkezik) kilesése, leplezetlen követése nagyon erős, nyomasztó drámaként nehezül a nézőre.

120 dobbanás percenként

Eredeti cím: 120 battements par minute
Szlovák cím: 120 tepov za minútu
Színes francia dráma, 2017, 140 perc
Rendező: Robin Campillo
Forgatókönyvíró: Robin Campillo
Operatőr: Jeanne Lapoirie
Szereplők: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adele Haenel, Antoine Reinartz, Félix Maritaud, Médhi Touré

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

79 éves, részeg sofőr fordult fel Ladájával a Dunaszerdahelyi járásban

covid térkép

Nem változott a járványhelyzet, továbbra is zöld lesz minden járás

bronzerem

Bronzérmes a magyar férfi kardcsapat

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

oltás

Lassan elapadhat az oltási kedv

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.