Felváltva küldtek haza nácikat és zsidókat

Budapest |

<p>A fasizmus térnyerése ellen szervezett demonstrációt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szerda délután az Új Színház elé. A tüntetésen megjelentek szélsőjobboldali ellentüntetők is; közülük több embert előállított a rendőrség.</p>

A szerdai előadások előtt memorandumot olvastak fel több európai város színházában, Fischer Ádám karmester pedig levélben fordult az Európai Parlament néppárti delegációjának tagjaihoz Dörner György színházigazgatói kinevezése ellen tiltakozva.

A tüntetés főszervezője, Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke a pódiumról azt mondta: „nem szabad hagyni, hogy a szélsőjobboldal ellepje az országot, ezért minden demokratának és antifasisztának össze kell fognia”.

A szervezet elnöke Dörner Györgynek az Új Színház élére történő kinevezésével kapcsolatban azt mondta: elfogadhatatlan, hogy Tarlós István főpolgármester „strómanságával” újra közintézményeket foglaljanak el „a nyilasok unokái”.

A rendezvényen felszólalt Horváth Csaba MSZP-s politikus is. Azt mondta, sokáig reménykedtek abban, a főváros „ért a szóból, és visszafordul a sötétségbe vezető útról”.

A tüntetésen több százan vettek részt. A demonstráció kezdete után nem sokkal ellentüntetők jelentek meg, akik megzavarták a beszédeket, illetve megpróbáltak bejutni a tüntetés helyszínére. A tüntetés résztvevői erre „Nácik haza!” felkiáltásokkal válaszoltak. A rendőrség sorfalat alkotott a két csoport között, majd elkezdte kiszorítani az Új Színház előtti területről az ellendemonstrálókat, akik közül a rendőrök több embert is elvittek a helyszínről.

A tüntetést szervező MEASZ azt írta a honlapján, hogy február 1-jén „az adófizető polgárok pénzén támogatott Új Színház vezetését átveszi egy szélsőjobboldaliságáról ismert igazgató. Tarlós István főpolgármester a hazai és a nemzetközi tiltakozások hatására a színház egyik tervezett vezetőjét, Csurka István ejtette ugyan, de az igazgató kinevezését nem vonta vissza. A cégért ugyan levette, de a kocsmáros attól még megmaradt. A MEASZ nem teheti meg, hogy ezen a napon szótlan maradjon!”

Az ellentüntetésre szóló felhívásban – a Szent Korona Rádió honlapján – ez olvasható: „A magyar kultúrát meg kell védenünk! Ott kell lennünk, mert különben az antifasiszta csőcselék foglalja el az utcát, ahogy ez már megtörtént Nyugat-Európában is! Erőt kell demonstrálnunk, hogy továbbra is szabadon sétálhassunk országunkban magyarként”.

Brüsszelben pedig sajtótájékoztatón jelentette be Fischer Ádám karmester, hogy levélben fordult az Európai Parlament néppárti delegációjának tagjaihoz. Ebben az Új Színház új igazgatójának hivatalba lépése alkalmából felhívja a figyelmet a kinevezéssel kapcsolatos problémákra. A levélben Fischer Ádám úgy fogalmazott, hogy „Dörner György igazgató (...) háziszerzője, a magyar antiszemitizmus doyenje, Csurka István szellemében óhajtja vezetni a színházat”. Azt kérte a frakció tagjaitól, hogy „gyakoroljanak nyomást a Fideszre: hirdessen zéró toleranciát a szélsőjobboldallal szemben”. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?