Elhunyt Solténszky Tibor, rendező, dramaturg

<p>Meghalt Solténszky Tibor dramaturg, színpadi szerző, rendező, színész, tréner, oktató - közölte a szomorú hírt a <a href="http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/65128-elhunyt-soltenszky-tibor">Színhá…;

Solténszky Tibor 1953-ban született. A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumba járt, ahol a Magi István vezette diákszínjátszó együttes tagja lett. A szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán kezdte egyetemi tanulmányait 1972-ben. Ám amikor a színjátszás, a színház vonzásába került, egy időre abbahagyta a jogot és a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad színésze, majd diák-vezetője lett; tanult Józef Szajna híres Stúdió Színházában, Jerzy Grotowski Laboratórium Színházában.  Oktatói, tréneri munkáját már ebben az időszakban elkezdte, színésztréninget vezetett/tanított szerte az országban. A nyolcvanas évek elején rövid ideig dolgozott a Stúdió K-ban is. 1982. január 1.-től a Rádiószínház dramaturgja, 2003. január 1.-től annak megszűnéséig vezetője. Rádiós művészeti tevékenysége mellett számtalan újságírói területen volt aktív: újságot szerkesztett és cikkeket írtm, olvasó szerkesztett, rádióban és tévében egyaránt riporterkedett miközben színházaknál is dolgoztt dramaturgként, rendezőként. A ’90-es években több verslemez szerkesztő-rendezője is volt. Pályája során számos drámai művet írt/adaptált színpadra, rádióra.

A londoni Nemzeti Színház Kelet-Európának szánt színházi (Seeding a Network) és drámapedagógiai (Branching Out) szakmai továbbképzéseinek magyarországi koordinátorát is tisztelhettük személyében.

Tanított Dublinban, az EDERED európai ifjúsági színházi kurzusán, az Interplay ’98 drámaíró fesztiválon Berlinben, ennek a fesztiválnak 2002-ben magyarországi szakmai iagzgatójaként is bemutatkozott. Észtországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban a King Baudouin Foundation és az Európai Kulturális Alapítvány megbízásából vezetett szakmai tréningeket.

Több színházi képzési szakanyag kidolgozásában vagy lektorálásában vett részt (OKJ, színész szakmai vizsga, dráma érettségi követelmény-rendszer). A MASZK Színészkamarai Egyesület színészvizsgáin számos alkalommal működött közre vizsgabiztosként.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?