Kultúra

Elhunyt Juanita Moore, az egyik első, Oscar-díjra jelölt afroamerikai színésznő

Los Angeles | Elhunyt Juanita Moore, aki egyik volt az első, Oscar-díjra jelölt afroamerikai színésznőknek.
MTI

2014. január 2. 10:45

Halálát unokája, Kirk Kelleykahn színész jelentette be, aki szerint Moore szerdán Los Angelesben, 99 évesen halt meg hirtelen. A színésznő pontos életkorára vonatkozólag eddig különböző adatok voltak forgalomban, az IMBD filmes adatbázis például 91 évesként ismeri.
   
A Los Angeles-i születésű Juanita Moore-t az 1959-es Látszatéletben a főszereplő, Lana Turner afroamerikai partnereként nyújtott alakításáért jelölték a világ legrangosabb filmes elismerésére a legjobb női mellékszereplő kategóriában.
   
A Fannie Hurst regényén alapuló Látszatélet (Imitation of Life), egy 1934-es film szentimentális remake-je egy fehér színésznő sztárrá válásért folytatott küzdelméről, egy fekete nőhöz fűződő barátságáról szól, és arról, hogy gyermekét egyedülálló anyaként hogyan segítik egymást ők ketten.
   
Oscarra jelölték a Moore filmbéli lányát alakító, cseh-mexikói származású Susan Kohnert is, aki a filmben fiatal felnőttként fehér nőnek próbálja kiadni magát. 
   
A filmben a Turner alakította fehér nő filmsztárrá válik, míg Moore karakteréből cseléd lesz. A könnyfakasztó dráma nagy siker és sokak számára kultikus film lett. 
   
Más fekete bőrű színésznőkhöz hasonlóan Juanita Moore is többnyire szolgálót alakított korai szerepeiben. Első mozifilmjében, az 1949-es Kinkyben ápolónőt játszott. Ismertebb filmje még Az éneklő apáca (1966) és A vágyak találkozása (1988).
    Juanita Moore volt az ötödik afroamerikai színész, akit Oscar-díjra jelöltek.
Önnek ajánljuk

Kiska pártot alapítva fogná össze az ellenzéket

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Ez az öt csapat lehet a DAC ellenfele az EL-ben

Čaputová kedden fogadja Dankót és Pellegrinit

Női asztronautát küldene fel a Holdra a NASA

Már az óvodásoknak is magas lehet a vérnyomása a túlsúlytól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?