Elhunyt a country királynője

ddddd

„Drága édesanyánk, Loretta Lynn békésen, álmában elhunyt az otthonában, szeretett ranchán, Hurricane Millsben, ma reggel, október 4-én” – adta hírül a 91. életévében járó country-énekesnő családja.

Dolly Parton amerikai countrycsillag, akivel többször is együtt dolgozott hat évtizedes karrierje során, az Instagramon méltatta néhai pályatársát: „Amíg csak Nashville-ben éltünk, mindig olyanok voltunk, mint a nővérek, és csodálatos ember, csodálatos tehetség volt, több millió rajongóval – én is közéjük tartozom.”

Jerry Lee Lewis, a rock and roll iskolateremtő figurája arról írt, hogy az 1960-as évekbeli színrelépésétől kezdve rajongott Lynn határozott, bátor kiállásáért és a különleges hangzásáért. Wanda Jackson, a rockabilly királynője pedig úgy fogalmazott, hogy a „countryzene elvesztett egy ikont”.

A férje vezetéknevével ismertté vált sztár Loretta Webb néven 1932. április 14-én, a Kentucky állambeli Butcher Hollow-ban látta meg a napvilágot, de pontos születési időpontjára csak később derült fény, mert rendre három évvel fiatalította magát. Tizenöt évesen ment férjhez a nála hat évvel idősebb Oliver Lynn-hez, akitől hat gyermeke született. Közülük kettőt (legidősebb fiát 1984-ben, legidősebb lányát 2013-ban) már életében elvesztett.

Az angyali tiszta hangú, kentuckyi dialektusban, egy szál gitárral színpadra lépő Lynn az 1950-es évek végén tűnt fel Washington állam klubjaiban. Bemutatkozó dala, az 1960 februárjában Los Angelesben rögzített I’m a Honky Tonk Girl rövid időn belül sláger lett. Első stúdióalbuma, a Loretta Lynn Sings ’63-ban jelent meg. Karrierje során további negyvenöt albumot rögzített, ezek közül kettőt Ernest Tubb amerikai előadóval, aki sokat tett azért, hogy Lynn zenekar nélküli, független női előadóként befuthasson a férfiközpontú zenei közegben. Legismertebb szerzeménye, a Coal Miner’s Daughter az első önéletrajzi kötete és az életéről készített Oscar-díjas film címeként is szolgált. Utolsó munkája, a tavaly kiadott Still Woman Enough már az életút összegzése volt, Lynn ugyanis már életében legendának számított, egykori és jelenlegi lakhelye is múzeumként üzemelt, szobra állt, és háromszoros Grammy-díjas volt.

A countryzene elvesztett egy ikont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?