Egy letűnt világ emlékei

Jókai Mór egykori városának, a Duna bal partján fekvő Révkomáromnak múzeuma 1993-ban hozta létre Európa egyik legjelentősebb erődrendszerének újjáalakított, helyreállított VI. bástyájában a római kőemlékek kiállítását, a Lapidáriumot.

Jókai Mór egykori városának, a Duna bal partján fekvő Révkomáromnak múzeuma 1993-ban hozta létre Európa egyik legjelentősebb erődrendszerének újjáalakított, helyreállított VI. bástyájában a római kőemlékek kiállítását, a Lapidáriumot. Az intézmény az erőd felújításáért és a benne létrehozott kiállításért 1994-ben Europa Nostra díjat kapott.

Azonban egy nívós, a kőtárat bemutató katalógus kiadására hosszú éveket kellett várnia. A közelmúltban megjelent szép kivitelű kötet – amely három nyelven, külön magyar, német és szlovák változatban került a nagyközönség kezébe – a régészek és ókortörténészek határokon átívelő együttműködésének az eredményeképpen jött létre, a komáromi múzeum közreműködésével. A látogatók által régóta várt katalógust a bécsi Városrégészeti Kutatóintézet munkatársai (Friederike Harl, Ortol Harl), illetve Lőrincz Barnabás, a budapesti ELTE Ókortörténeti Tanszékének docense állította össze. Kötetünk kiadását a legnagyobb mértékben a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatta sikerrel, hiszen megjelenése óta megnőtt a kőtár látogatottsága.

Ezek után e szép kiállítóhely megtekintését bátran ajánlhatjuk így az év végén is a régmúlt szerelmeseinek, hiszen annak romantikus környezete már önmagában élményt nyújt. Annyit még el kell azonban mondanunk, hogy a komáromi múzeum annak idején a korabeli Magyarország egyik legkorábban alapított (1886) múzeumai közé tartozott. Római kori gyűjteményének faragott kőemlékei (feliratos kövek, domborművek, szarkofágok, szobrok, oltárkövek és építészeti elemek) az 1910-es évek végéig kerültek az intézménybe. Többségük természetesen Brigetióból (a mai magyarországi Komárom–Szőnyből) származik, amely egykor Komárom –Esztergom megye területén a legjelentősebb római település volt a Kr. u. I–IV. században.

A kőtárban sétálva egy régen letűnt világ, az egykori Pannónia tartomány társadalmának különböző rangú és származású emberei, családjai közvetítik felénk üzeneteiket a feliratos, máig időtálló művészi megfogalmazású kőemlékekről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?