Digitalizálással harcolnak a tolvajok ellen

dd
London |

Teljes gyűjteményének digitalizálására készül a londoni British Museum. A döntést a múzeumban történt sorozatos lopásokat követően hozták meg.

Idén augusztusban derült ki, hogy mintegy kétezer műtárgy tűnt el a British Museumból, amelyeket feltehetően az alkalmazottak csempésztek ki és értékesítettek a műkincspiacon. A világ egyik leglátogatottabb múzeumában azóta lezajlott egy belső vizsgálat, amely rávilágított az intézmény működésének komoly hiányosságaira, és amelynek végezével elbocsátották Peter Higgst,a görög gyűjtemények egykori őrzőjét, aki 30 évig dolgozott a múzeumban. Maga Higgs tagadja, hogy bármi köze lenne a hiányzó tárgyakhoz. Rajta kívül a múzeum igazgatójának is távoznia kellett.

„Lépéseket tettünk a biztonság megerősítésére, és immár bizonyosak vagyunk abban, hogy ilyen jellegű lopás nem fordulhat elő ismét” – hangsúlyozta tegnapi közleményében Mark Jones, az új ügyvezető igazgató, aki szerint az értékes gyűjtemény biztonságát nem csupán a megerősített biztonsági rendszer garantálhatja. Ha a korábbinál nagyobb hozzáférést nyújtanak a gyűjteményhez a nyilvánosság számára, a piacon felbukkanó tárgyakat sokkal könnyebb lesz azonosítani. A gyűjtők utánanézhetnek az egyes daraboknak, mielőtt megvásárolnák azokat. Bár az utóbbi hetekben akadt néhány becsületes vásárló, akiknek köszönhetően sikerült visszaszerezniük az eltűnt tárgyak egy részét, a lopási botránnyal kormányszinten is foglalkoztak.

A British Museum több mint 8 milliós gyűjteményéből csak mintegy 80 ezret állítanak ki, a többi tárgyat a raktárban őrzik, és nem mindegyiket katalogizálták. Ezt a tolvaj is tudhatta, aki kockázat nélkül kivihette őket. A múzeum vezetése megpróbálta eltussolni az ügyet, illetve azt, hogy egy vagy több alkalmazottjuk áll a lopások mögött.

ss
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?