Kultúra

Csaknem száz film a pozsonyi filmszemlén

Pozsony | Kiemelt szerepet és önálló szekciót kap a filmszínészet témaköre az idei, 19. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon (BAIFF), amelyen csaknem száz filmet vetítenek, köztük egy magyar alkotást, Halász Júlia és Rubi Anna A birodalom utolsó napja című rövidfilmjét - hangzott el a fesztivál sajtótájékoztatóján Pozsonyban szerdán.
MTI

2017. október 25. 20:51

A pozsonyi filmszemle az idén egy nappal hosszabb lesz a tavalyinál, november 9. és 16. között zajlik majd három pozsonyi helyszínen, illetve idén először három Pozsony környéki városban, Modorban, Szencen és Malackán is.

A fesztivál fővárosi vetítéseire a Lumiere filmközpont vetítőtermeiben, illetve a Mladosť és a Nostalgia mozikban  kerül sor. 

A nyolc napon át tartó szemle kínálatában csaknem száz film szerepel, ez mintegy negyedével kevesebb a tavalyinál. Ezzel kapcsolatban Pavel Šmejkal, a szemle programigazgatója elmondta, hogy a verseny szempontjából is jobb és a zsűrit sem terheli túl, ha egy-egy programszekcióban nem a filmek számát növelik, hanem a minőséget keresik. A szervezők rámutattak arra is, hogy bőven volt módjuk válogatni a szemlére jelentkező filmek közül, hiszen csak a rövidfilmek versenyszekciójában több mint nyolcszáz alkotásból válogatták ki a végül az oda besorolt 14 filmet.

Az idei felhozatalban ugyan az összes földrész képviselteti magát, ugyanakkor a filmek túlnyomó többsége európai, de jelentős az amerikai kontinensről érkezett, illetve szlovákiai alkotások aránya is.

Az idei szemle kínálatában kiemelt szerepet és külön programszekciót is kap a filmszínészet témakörének bemutatása. A témához kötődő alkotásokat a két éve bevezetett Lexikon szekcióba sorolták be, utóbbiban a filmszakma nyelvezetének bemutatása mellett aktuális szakmai problémákra akar fókuszálni a szemle. A szervezők a kínálatról azt mondták: a filmek összeválogatásánál nem az volt a cél, hogy átfogó képet adjanak, hanem inkább az, hogy új, illetve más-más megközelítésekből mutassák be a témát. Ebben a szekcióban egyebek mellett olyan filmeket vetítenek, mint Chaplin vagy Keaton egy-egy klasszikusa, vagy éppen a Vágy villamosa Elia Kazantól.

A tíz programszekció közül a három fő versenykategóriában, a nagyjátékfilmek nemzetközi megmérettetésén, illetve a dokumentumfilmes szekcióban 8-8, a rövidfilmek között pedig 14 alkotás versenyez.

A nagyjátékfilmek versenyének kínálatából a szervezők Alen Drljevic - Karlovy Varyban már a zsűri különdíjával jutalmazott - filmjét, a dél-szláv háború utójátékán keresztül a megbocsátás témáját körbejáró Férfiak nem sírnakot (Muskarci ne placu), illetve a francia Léonor Serraille alkotását, a Paulát (Jeune femme) emelték ki. Ez utóbbi egy szakítás után egyedül maradt nő magányáról szól, és az idei cannes-i fesztivál hivatalos és párhuzamos szekcióiba beválogatott elsőfilmek közül a legjobbnak járó Arany Kamera-díjat kapta.

A rövidfilmek versenyében mutatják be a szemle egyetlen magyar alkotását, Halász Júlia és Rubi Anna filmjét, A birodalom utolsó napját. Ebből a szekcióból a szervezők kiemelték Katie Davies filmjét, az Elkülönült rendszert (The Separate System), amely civil életbe visszatérő katonák története, valamint egy skót-ír filmet, a Belégzést (Inhale). A Sean Mullan rendezte film egy családját elvesztett férfi újrakezdését mutatja be.

A dokumentumfilm-szekció kínálatát Pavel Šmejkal tematikailag az eddigi legszínesebbnek nevezte. Az ide sorolt alkotások közül kettő - Egil Haskjold Larsen filmje, a 86 nap 69 perce (69 minutter av 86 dager) és a szír Ziad Kalthoum rendezte A cement íze (Taste of Cement) - a migrációs válsággal foglalkozik. A programigazgató ebből a szekcióból kiemelte még Dmitrij Kalasnyikov orosz rendező The Road Movie című alkotását is, amelynek érdekessége, hogy annak képanyagát autókban elhelyezett biztonsági kamerák internetre feltöltött felvételeiből vágták össze.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Párkány

Az a legfontosabb, amit a gyerek kérdez

f

Felgyújtották a párkányi oltóközpont tábláját

fotó

Pozsonyban újabb tüntetések várhatók, Kotleba a főváros teljes lezárásával fenyegetőzik

Ivan Korčok

Korčok: Magyarország vezetői tartsák tiszteletben a Szlovák Köztársaságot

rendőrség illusztráció

A rendőrség lezárta a nyomozást a Marhapásztor-ügyben

Gyűrűk Ura

Tévésorozat készült a Gyűrűk Urából

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.