Kultúra

Csaknem száz film a pozsonyi filmszemlén

Pozsony | Kiemelt szerepet és önálló szekciót kap a filmszínészet témaköre az idei, 19. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon (BAIFF), amelyen csaknem száz filmet vetítenek, köztük egy magyar alkotást, Halász Júlia és Rubi Anna A birodalom utolsó napja című rövidfilmjét - hangzott el a fesztivál sajtótájékoztatóján Pozsonyban szerdán.
MTI

2017. október 25. 20:51

A pozsonyi filmszemle az idén egy nappal hosszabb lesz a tavalyinál, november 9. és 16. között zajlik majd három pozsonyi helyszínen, illetve idén először három Pozsony környéki városban, Modorban, Szencen és Malackán is.

A fesztivál fővárosi vetítéseire a Lumiere filmközpont vetítőtermeiben, illetve a Mladosť és a Nostalgia mozikban  kerül sor. 

A nyolc napon át tartó szemle kínálatában csaknem száz film szerepel, ez mintegy negyedével kevesebb a tavalyinál. Ezzel kapcsolatban Pavel Šmejkal, a szemle programigazgatója elmondta, hogy a verseny szempontjából is jobb és a zsűrit sem terheli túl, ha egy-egy programszekcióban nem a filmek számát növelik, hanem a minőséget keresik. A szervezők rámutattak arra is, hogy bőven volt módjuk válogatni a szemlére jelentkező filmek közül, hiszen csak a rövidfilmek versenyszekciójában több mint nyolcszáz alkotásból válogatták ki a végül az oda besorolt 14 filmet.

Az idei felhozatalban ugyan az összes földrész képviselteti magát, ugyanakkor a filmek túlnyomó többsége európai, de jelentős az amerikai kontinensről érkezett, illetve szlovákiai alkotások aránya is.

Az idei szemle kínálatában kiemelt szerepet és külön programszekciót is kap a filmszínészet témakörének bemutatása. A témához kötődő alkotásokat a két éve bevezetett Lexikon szekcióba sorolták be, utóbbiban a filmszakma nyelvezetének bemutatása mellett aktuális szakmai problémákra akar fókuszálni a szemle. A szervezők a kínálatról azt mondták: a filmek összeválogatásánál nem az volt a cél, hogy átfogó képet adjanak, hanem inkább az, hogy új, illetve más-más megközelítésekből mutassák be a témát. Ebben a szekcióban egyebek mellett olyan filmeket vetítenek, mint Chaplin vagy Keaton egy-egy klasszikusa, vagy éppen a Vágy villamosa Elia Kazantól.

A tíz programszekció közül a három fő versenykategóriában, a nagyjátékfilmek nemzetközi megmérettetésén, illetve a dokumentumfilmes szekcióban 8-8, a rövidfilmek között pedig 14 alkotás versenyez.

A nagyjátékfilmek versenyének kínálatából a szervezők Alen Drljevic - Karlovy Varyban már a zsűri különdíjával jutalmazott - filmjét, a dél-szláv háború utójátékán keresztül a megbocsátás témáját körbejáró Férfiak nem sírnakot (Muskarci ne placu), illetve a francia Léonor Serraille alkotását, a Paulát (Jeune femme) emelték ki. Ez utóbbi egy szakítás után egyedül maradt nő magányáról szól, és az idei cannes-i fesztivál hivatalos és párhuzamos szekcióiba beválogatott elsőfilmek közül a legjobbnak járó Arany Kamera-díjat kapta.

A rövidfilmek versenyében mutatják be a szemle egyetlen magyar alkotását, Halász Júlia és Rubi Anna filmjét, A birodalom utolsó napját. Ebből a szekcióból a szervezők kiemelték Katie Davies filmjét, az Elkülönült rendszert (The Separate System), amely civil életbe visszatérő katonák története, valamint egy skót-ír filmet, a Belégzést (Inhale). A Sean Mullan rendezte film egy családját elvesztett férfi újrakezdését mutatja be.

A dokumentumfilm-szekció kínálatát Pavel Šmejkal tematikailag az eddigi legszínesebbnek nevezte. Az ide sorolt alkotások közül kettő - Egil Haskjold Larsen filmje, a 86 nap 69 perce (69 minutter av 86 dager) és a szír Ziad Kalthoum rendezte A cement íze (Taste of Cement) - a migrációs válsággal foglalkozik. A programigazgató ebből a szekcióból kiemelte még Dmitrij Kalasnyikov orosz rendező The Road Movie című alkotását is, amelynek érdekessége, hogy annak képanyagát autókban elhelyezett biztonsági kamerák internetre feltöltött felvételeiből vágták össze.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
biztosítás

Fontos tudnivalók a szociális és az egészségbiztosításról

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Nagyfödémes

Odafigyeléssel csökken a hulladék

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

koronavírus

Közel harminc új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.