Búcsúzik rajongóitól a Hobo Blues Band

<p>A hanglemezgyártó vállalat sokáig nem akart tudomást venni a zenekar sikereiről. Első lemezük a közönség nyomására jelenhetett meg</p>

Harminchárom év után idén elbúcsúzik a közönségtől a legendás Hobo Blues Band
A magyar blues atyjai február 12-én a Papp László Budapest Sportarénában lépnek fel utoljára, előtte azonban a komáromi közönség is láthatja őket február 8-án.
A HBB a kilencvenes években létezett felállásban adja búcsúkoncertjét: Hobo énekel, Tátrai Tibor gitározik, Póka Egon basszusgitározik, Solti János dobol, közreműködik Deák Bill Gyula (ének) és Hobo jelenlegi zenésztársa, Madarász Gábor gitáros.
A zenekar 1978. április 15-én alakult egy budapesti kocsmában, Hobo (Földes László) elképzelései szerint amolyan hobbizenekarként. A dolgok az év novemberében fordultak komolyra, amikor belépett az együttesbe Póka Egon basszusgitáros. Az ő kezdeményezésére az akkori időkben profinak számító muzsikusok csatlakoztak a csapathoz. Ekkor alakult ki az első ismertebb felállás: Hobo és Póka mellett Döme Dezső (dob), Szénich János (gitár), Kőrös József (gitár). Később a ’79 nyaráig vendégként fellépő Deák Bill Gyula (ének) is állandó tag lett. Kezdetben a rock és blues klasszikusait, Rolling Stones-, Doors-, Jimi Hendrix- és Cream-dalokat játszottak magyarul, Hobo fordításában. Röpke egy év alatt hihetetlen népszerűségre tett szert az együttes, budapesti klubkoncertjeik és vidéki fellépések során tízezrek kedvencévé vált. A nagy áttörés 1979 nyarára datálható, amikor a HBB a svájci Krokus és az Omega előzenekaraként a Kisstadionban adott koncertet.
Ennek ellenére az akkori hanglemezgyártó vállalat képviselői sokáig nem akartak tudomást venni a sikereikről. A közönség nyomásának engedve 1980-ban megjelentethették első kislemezüket, később az első albumot is kiadthatták Középeurópai Hobo Blues címmel. A zenekar tagjai az 1981-ben bemutatott, Szomjas György által rendezett Kopaszkutya című filmben főszerepet játszottak. Érdekes módon a lemezt betiltották, a filmet viszont nem - a zenei anyag csak 1993-ban láthatott napvilágot. A film egyik jeleneteként látható, a tabáni hegyoldalban adott koncertjükre mintegy húszezren gyűltek össze , de játszottak a hírhedt Fekete Bárány-koncerten, 1988-ban pedig közreműködői voltak a Népstadionban rendezett Human Rights koncertnek, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman és Bruce Springsteen társaságában. Az elmúlt több mint három évtized során a Hobo Blues Band több mint 3000 koncertet adott, 26 albuma jelent meg. A búcsú alkalmából elkészült egy válogatáslemez is, Halj meg és nagy leszel! címmel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?