Brian May letaszította trónjáról Jimi Hendrixet

ddd

A legendás Queen zenekar alapítója jelenleg a világ legjobb gitárosa, a képzeletbeli vándorserleg tehát átkerült az Amerikai Egyesült Államokból Nagy-Britanniába.

A világ vezető szakmai magazinja, a Guitar World időről időre felteszi a kérdést olvasóinak: kit tartanak minden idők legjobb gitárosának. A szavazás rock, blues és alternatív zenei kategóriában folyik, az egyetlen megkötés, hogy egy 124 fős, előre megadott listáról lehet választani. A napokban tették közzé az eredményt, mely szerint Brian May letaszította trónjáról Jimi Hendrixet, aki hosszú évek óta vezette a listát. A lap a bejelentés napján interjút is közölt a Queen gitárosával, akit teljesen váratlanul ért a hír: 
„Nem találok szavakat. Le vagyok taglózva. Természetesen mélyen meghat, hogy az emberek így vélekednek rólam, de nem vagyok naiv, technikailag nem tartom magam virtuóznak, sőt, talán fel sem férnék a legjobbak listájára. Viszont mindig is igyekeztem szívből játszani, és úgy fogom fel ezt, hogy sokakat megérintett, amit csináltam.” 

May elárulta, hogy a kezdetektől fogva Jimi Hendrixet tartotta példaképének. „Ő olyan volt, mintha egy idegen bolygóról került volna közénk. Sosem értettem igazán, hogyan csinálja. A mai napig libabőrös leszek, amikor hallgatom, és azt érzem, amit régen: hogy vagy abba kell hagynom, mert sosem érhetek a nyomába, vagy még többet kell gyakorolnom, és önmagamat kell adnom.”

A 72 éves zenészről az utóbbi hetekben csupa rossz hír érkezett: május közepén kertészkedés közben szenvedett farizomszakadást, amivel kórházba került, és napokig nem tudott járni, majd enyhe szívinfarktuson esett át. Mostani sikeréhez sokak szerint az is hozzájárult, hogy évek óta blogot ír, folyamatosan tartja a kapcsolatot rajongóival a Twitteren, a karanténidőszak kezdetén például naponta jelentkezett gitárleckékkel. Egyébként a rock-sztárok között nagy valószínűséggel ő az egyetlen asztrofizikus PhD fokozattal. Több tudományos munkában is részt vett, például a NASA New Horizons nevű Pluto-szondájának megalkotásában. Tudását az ismeretterjesztésben is kamatoztatta: két neves brit csillagásszal közösen írt könyvet az ősrobbanásról és az univerzum fejlődéséről.

Minden idők harmadik legjobb rockgitárosa a Guitar World olvasói szerint Jimmy Page, a negyedik Eddie Van Halen, az ötödik Eric Clapton, a hatodik pedig David Gilmour a Pink Floydból. A bluesgitárosok kategóriájának győztese Stevie Ray Vaughan lett, aki BB Kinget és Buddy Guyt előzte meg. Az alternatív lista élén Johnny Marr, a The Smiths alapítója végzett, a második John Frusciante, a Red Hot Chili Peppers régi/új gitárosa, a harmadik pedig Jack White. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?