Boráros Imre 80 éves lett

dd

Ma ünnepli 80. születésnapját Boráros Imre Kossuth-díjas szlovákiai magyar színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja.

A mai Pozsony egyik városrészének számító Vereknyén született 1944 február 28-án, gyermekkorától vonzotta őt a színészi pálya. Hatodikos pozsonyi diákként már tagja volt az iskolai színjátszócsoportnak, később pedig ifjúsági rádióműsorokban szerepelt.

1963-ban érettségizett, majd egy évig a pozsonyi Szépművészeti Akadémia színészhallgatója volt. 1965-ben a komáromi Magyar Területi Színház tagja lett. 1972-től 1977-ig a kassai Thália Színpad társulatát erősítette. Ekkor visszatért Komáromba, majd vendégszerepelt Székesfehérváron és Miskolcon. Külföldön játszott többek közt az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is.

1990-ben a Magyar Területi Színház jogutódjának, a Komáromi Jókai Színháznak a tagja lett, 2013-ban pedig saját színházat alapított.

Boráros Imrét az elmúlt évtizedekben több mint kétszáz szerepben láthatta a közönség. Legfontosabb színpadi alakításai között tartja számon Jean-Paul Sartre Az ördög és a jóisten című darabjában játszott szerepét, amelyért a Szlovák Színészi Társulás díjával jutalmazták, valamint Örkény István Tóték című darabjában az Őrnagy szerepét. Több játékfilmben és tévéfilmben is játszott (pl. Feltámadás, Želary Pribina herceg, Sztrogoff Mihály),

Munkáját számos díjjal ismerték el. A Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján elnyerte a legjobb férfi alakítás díját (1990, 1996), 2004-ben a Szlovák Köztársaság ezüstplakettjét és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is megkapta. 2012-ben a Világ Magyarságáért művészeti díjban részesült, 2014-ben első szlovákiai magyar színészként megkapta a Kossuth-díjat, 2020-ban pedig Kisvárdán, a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján életműdíjat vehetett át.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?