Betánia és Palermo is felkerült a világörökségi listára

Bonn |

<p>Keresztelő Szent János Biblia szerinti lakhelyét, azaz Betánia történelmi városát, Palermót, valamint Cefalú és Monreale katedrálisát is világörökséggé nyilvánította pénteken az UNESCO illetékes bizottsága Bonnban zajló tanácskozásán.</p>

Jordánia fővárosa, Ammán közelében fekvő Betánia a kereszténység egyik legfontosabb helye, amely egy domb lábánál fekszik. A Betániánál tett régészeti felfedezések a legjelentősebbek közé tartoznak Jordániában. Világörökségi címmel gazdagodott Szicília is: Palermo arab-normann része - két palota, három templom, egy katedrális és egy híd -, valamint Cefalú és Monreale katedrálisa. Az indoklás szerint a palermói királyi palota és a Zisa-palota az olasz sziget királyságkorabeli történetének emlékeit őrzik. Palermo 1130 és 1194 között volt e sokszínű királyság fővárosa. A normann uralkodók a keleti és a nyugati jegyeket ötvöző kastélyokat és templomokat építtettek, egyedülálló örökséget hagyva maguk után - fogalmazott az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének Világörökségi Bizottsága. Első világörökségi címének örülhetett pénteken Jamaica. A karibi szigeten fekvő Blue and John Crow Mountains a természeti helyszínek között nyerte el a rangos címet. A hegység Jamaica keleti felében, egy nemzeti parkban fekszik, ott termesztik a Blue Mountain kávét, a világ egyik legdrágább kávéfajtáját. A bizottság döntött két már eddig is világörökségi címet viselő helyszín kiterjesztéséről is.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?