„Be akartam rúgni az ajtót”

Pozsony |

<p>&nbsp;A fiatal pozsonyi magyar filmrendező, Prikler Mátyás Köszönöm, jól (Ďakujem, dobre/ Fine, Thanks) című filmje hetek óta fut a hazai mozikban. Szinte csak pozitív kritika jelent meg róla a sajtóban. Március 14-én és 16-án a komáromi Jókai Színházban beszélgetés lesz az alkotókkal a vetítést követően, amelyen a rendező mellett a filmben közreműködő magyar színészek, a társulat tagjai is részt vesznek.</p>

A filmet magyar és szlovák feliratokkal is elláttátok, a szereplői a legnagyobb természetességgel váltanak át magyarról szlovákra. A feliratokat olvasó szlovák néző rádöbbenhet, hogy ezek a magyarok ugyanolyan emberek, mint ők. Ugyanolyan szánalmasak, kiszolgáltatottak, sebezhetőek. Miért volt fontos számodra a kétnyelvűség?

Érdekes, hogy ezt a kérdést csak a magyar sajtóorgánumok feszegetik, a szlovákok ritkán kérdeztek rá erre. A film szerintem akkor is működne, ha nem lenne kétnyelvű, azaz csak szlovák, vagy csak magyar színészek játszanának benne. Nem állítom, hogy ez a kérdés nem fontos számomra, hiszen akkor egynyelvű filmet csináltam volna. Rögtön az elején tudtam, hogy ez egy kétnyelvű film lesz, egyrészt azért, mert pozsonyi magyarként számomra a kétnyelvűség normális, az egynyelvűség „nem normális”, másrészt azért, mert a szerepeket konkrét színészekre írtuk Marek Leščák barátommal, azaz tudtuk, hogy magyarok is lesznek köztük. És nem tartottuk szerencsésnek, hogy egy magyar színész eljátssza, hogy ő szlovák. Úgy a természetes, hogy mindenki az anyanyelvén szólaljon meg.

A teljes interjút a szombati Új Szóban olvashatják!

JUHÁSZ KATALIN

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?