Kultúra

Bartók Imre új regénye és Térey 800 oldalas kötete a Jelenkornál

Budapest | Bartók Imre, az első Hazai Attila-díjas szerző új könyve és Térey János Őszi hadjárat című 800 oldalas versgyűjteménye is megjelent a Jelenkor Kiadó könyvheti kínálatában.
MTI

2016. június 12. 16:49

Hét kötet látott napvilágot a 87. Ünnepi Könyvhéten a Jelenkor Kiadónál, ezek között van Bartók Imre Láttam a ködnek országát című munkája is - mondta el Nagy Boglárka, a kiadó főszerkesztője az MTI-nek.
    
A szerző áprilisban elsőként vehette át a Hazai Attila-díjat, amellyel az újító, kísérletező szerzőket díjazzák. 
    
"Bartók Imre már a Patkány Éve című trilógiájával is eléggé megosztotta az irodalmi közvéleményt, de aki szereti a radikálisan újító irodalmat, annak érdemes elfogadnia azt a kalandot, amit ez az új regény kínál" - jellemezte a kötetet a főszerkesztő.
     
A regény elbeszélője egy kiadói ügynök, aki keresztül-kasul bejárja a világot, könyvekkel és kéziratokkal üzletel, miközben a regény másik szálán évek óta nem látott testvérének nyomait kutatja.
    
"Nehéz lenne meghatározni a regény zsánerét, de ez ellene is mondana annak a többszólamúságnak, amit a szerző szeretett volna megvalósítani könyvében" - mondta Nagy Boglárka, hozzátéve, hogy a kötet olvasható egyfajta szatíraként, ami a könyvkiadásra tett irodalmi reflexiókat illeti, másfelől belső utakra vezető "metafizikai" krimiként is, ahogy a nyomozás szálai egyre ijesztőbb mélységekbe vezetnek.
    
Térey János Őszi hadjárat című verseskötete 800 oldalas versgyűjtemény, amely tartalmazza az eddigi Térey-kötetek anyagát - sorolta. 1985-től 2015-ig harminc év versei vannak ebben a könyvben, az utolsó ciklus a szerző vadonatúj verseit tartalmazza. "Ez egy nagyon fontos kötete a kortárs magyar irodalomnak, hiszen tartalmazza azokat az emblematikus darabokat, amelyek a költő életművét nemcsak a jelenkori irodalomtörténet fontos fejezetévé avatják, de immár a fiatalabb generációk számára is követendő mesteri hagyományt jelentenek" - jellemezte a főszerkesztő.
    
A kiadó Mészöly Miklós és Polcz Alaine életműsorozatát is gondozza, ebben most Mészölytől a Sólymok csillagvilága című kötet jelent meg, amely a Magasiskola című, 1957-es kisprózakötet darabjait és az abban az időben írt szövegeket tartalmazza. "A Magasiskola irodalomtörténeti szempontból is fontos volt, még akkor is, ha ezt akkoriban nem feltétlenül vették észre. Tulajdonképpen iskolapéldája a mészölyi próza szikár esztétikájának" - vélte a főszerkesztő.
    
A Polcz Alaine életműsorozatban a Macskaregény című kötet új kiadása látott napvilágot, amely új fotóanyaggal bővült ki.
    
Nagy Boglárka kiemelte továbbá Ménes Attila Folyosó a Holdra című prózakötetét is, amely egyfajta negatív utópia a közeljövő magyar valóságáról. A történet meg nem nevezett időben játszódik, helyszíne részben egy vidéki város, részben a 8. kerület. Egy olyan ország képe rajzolódik ki az olvasó előtt, amelyet albán, bolgár, román és török csapatok szálltak meg éppen, és amely lassan, de biztosan elszakadni látszik a civilizált emberi létezéstől. Az elbeszélés három egymáshoz tartozó ember szólamából épül fel, az ő sorsukon keresztül nagyon érzékletesen fest le a szerző egy társadalmi tablót. Ennek a negatív utópiának a víziójából nem csak a szereplőknek, de az olvasóknak is nehéz szabadulni. "Nyomasztó de nagyon izgalmas könyv" - jegyezte meg Nagy Boglárka.
    
Hiánypótló újrakiadás Bruno Schulz Fahajas boltok című elbeszélés-gyűjteménye is, amely először 1998-ban jelent meg a Jelenkornál. Az 1892-ben született és 1942-ben meghalt szerző, aki egy galíciai zsidó rajztanár volt, szintén jelentős alakja az irodalomtörténetnek. Ez a kötet tartalmazza a korábban már megjelent két elbeszélés gyűjteményét is, de kiegészül néhány olyan novellával is, amelyek most olvashatók először kötetben. "Bruno Schulz írásaiban nagyon különös atmoszférát teremt, kicsit abszurd, kicsit groteszk, kicsit mágikus világot épít ezekben a novellákban." A kiadványt a szerző saját grafikái egészítik ki.
    
A kiadó szerzői szombaton a Vörösmarty téren, vasárnap pedig az Írók Boltjában dedikálnak.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.