Bájgúnárok meg a tehén

<p>Az idő fogja a helyére rakni Bencsik-Kovács Zoltán szövegeit. Valószínűleg kell még néhány év arra, hogy tudatosítsuk: a Honeybeast gitárosa korunk leghitelesebb magyar dalszövegírója.&nbsp;</p>

Olyan hatásosan önti szavakba azt, milyen világban élünk, mint senki más. Költői, mégis az egyszerűségre törekvő, a mindennapok történéseit figyelő szövegeit józan racionalitás, finom irónia, metsző szarkazmus, fanyar pesszimizmus és mély emberi érzések jellemzik. Dalaiból egy humorérzékkel megáldott ember képe rajzolódik ki, aki sokat tapasztalt már ahhoz, hogy részben borúlátó legyen.

A Honeybeast szerencsés zenekar. Sokáig kereste a helyét. Pont akkor vált széles körben ismertté, amikor megtalálta.

A 2014-es A Dalnak a nagy felfedezettje volt, az ott debütáló A legnagyobb hős – már most kijelenthetjük – örökzöld sláger. Az együttes rátalált a megfelelő énekesnőre is. Tarján Zsófia Rebeka, társaihoz hasonlóan, szintén útkeresőben volt, énekelt metált, rappelt, dzsesszt tanult, de a mostani, pop-rockos stílusban tud igazán érvényesülni. Karizmatikus énekesnő: ha kell, nyuszi, ha kell, oroszlán a színpadon.

A Honeybeast új, Súlytalan című nagylemeze az előző kettő, A legnagyobb hős (2014) és a Bódottá (2015) által kitaposott úton halad. A zenekar tovább távolodott az elektronikus iránytól, a zenei kíséret nagy részét élő hangszerekkel rögzítette. A dalok ezúttal is főleg a magánéleti zűröket, zavarokat járják körbe, társadalomkritikus eszmefuttatással fűszerezve. A tíz szerzemény közül elsőként az Így játszom címűhöz készült videoklip. „Bájgúnárok a strandon, meredek. Pillantásotokért nem lihegek” – énekli benne Zsófia Rebeka, aki egyre jobban bánik a hangjával. „Gyere, mondd, mi a baj, mi a gondod! Nekem úgy jó, ha más is boldog. Nekem jó, ha a szomszéd tehene kiváló egészségnek örvend – ugye te is így látod a dolgot, testvér” – ez pedig a Hallelujában hangzik el.

A Honeybeast ma szinte az egyetlen magyar zenekar, amely megfér minden rádió műsorában, és egyre nagyobb közönsége van. Az új album dalait is elkezdték játszani az adók. Mondom, szerencsés ez a Honeybeast. De a szerencse mögött ott a kiváló teljesítmény.

Puha József

Honeybeast: Súlytalan

Gold Record, 2017

Értékelés: 9/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?