Az év könyvélménye és -csalódása

<p>Arra kértük a Szalon melléklet 2011-ben könyvet vagy irodalomat népszerűsítő szerzőit, nevezzék meg azt a könyvet, mely idén a legnagyobb olvasmányélményt jelentette számukra, melyet tehát ebben az évben olvastak, függetlenül attól, milyen nyelven és mikor jelent meg, vagy hogy mi a tárgya.</p>

Ezenkívül lehetett osztani Citrom-díjat is, mégpedig a legnagyobb könyvcsalódásnak. A válaszadók minden egyéb megjegyzését és kommentárját is közöljük.

Benyovszky Krisztián

Matthew Pearl: Poe árnyéka. Fordította Wertheimer Gábor. Budapest, Gabo Kiadó, 2008.

Bodnár Gyula

Montaigne: A tapasztalásról. Fordította Réz Ádám. Budapest, Európa Könyvkiadó, 1983.

Bojtár Endre

Újra és sokadszor: Ottlik Géza: Próza. Budapest, Magvető, 1980. Mivel az ember csak egyes verseket olvas, nem pedig egész versesköteteket (hacsak nem szakmai ártalomból), kéretlenül ideírom a legnagyobb idei versélményemet: Varró Dániel: Harminckét éves múltam el... Élet és Irodalom, 2011. február 4.

Boross Ambrus

L. Juhász Ilona: Rítusok, jelek, szimbólumok. Tanulmányok az összehasonlító folklorisztika köréből. Somorja, Fórum Kisebbségkutató Intézet Etnológiai Központ, 2011.

Csehy Zoltán

Mivel, mint tudjuk, a Parnassusnak is két csúcsa van, én is két kiemelkedő magaslatot neveznék meg: Nádas Péter: Szirénének. Pécs, Jelenkor, 2010. (A kötethez önhatalmúlag csatoltam még Nádas Hol fellelhető c. versét az ÉS 2011. április 29-i számából), El Kazovszkij: Homokszökőkút. Budapest, Magvető, 2011. Csalódást nem okozott senki: a rossz rossz volt, a közepes közepes, a jó pedig jó.

Gazdag József

Szögyal Rinpocse: Tibeti könyv életről és halálról. Fordította Sárközi Alice. Budapest, Cartaphilus, 2006.

Kenéz Borbála

Carson McCullers: Az esküvői vendég. Fordította Osztovits Levente. Budapest, Európa, 2011., azért, mert átélhettem, milyen tizenkét éves lánynak lenni. Citrom: André Gide: A nők iskolája. Fordította Péter Ágnes. Budapest, Metropolis Media, 2011., azért, mert bár nem rossz, sokkal jobbat vártam.

Keserű József

Dan Simmons: Hyperion. h.n., Agave Könyvek, 2010. Citrom: Maurice Blanchot: Thomas, a rejtélyes árny. Pozsony, Kalligram, 2011.

Kiss Tibor Noé

Andrej Stasiuk: Galíciai történetek. Budapest, József Attila Kör, 2003.

Liszka József

Hans-Jörg Uther: Handbuch zu den „Kinder- und Hausmärchen“ der Brüder Grimm. Entstehung – Wirkung – Interpretation. Berlin–New York, Walter de Gruyter, 2008.

B. Mánya Ágnes

Magánélet... Mindennapi történelem sorozat. Budapest, Corvina Kiadó, 2011.

Mislay Edit

Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról. Budapest, Magvető Könyvkiadó, 2011.

Molnár Miriam

Joan Didion: Blue Nights. New York, Knopf, 2011

H. Nagy Péter

Szépirodalom: Dan Simmons: Hyperion. Budapest, Agave Könyvek, 2010.; Iain M. Banks: Anyag. Budapest, Agave könyvek, 2011.; Mervyn Peake: Titus Groan. Pécs, Alexandra Kiadó, 2008.; Dmitry Glukhovsky: Metró 2033. Budapest, Európa Könyvkiadó, 2011.; Tudomány-népszerűsítő irodalom: Richard Dawkins: A valóság varázsa. Budapest, Libri Kiadó, 2011.; Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: A nagy terv. Budapest, Akkord Kiadó, 2011.; Lee Smolin: Mi a gubanc a fizikával? Budapest, Akkord Kiadó, 2011.; Neil Shubin: A belső hal. Budapest, Vince Kiadó, 2010.

Németh Zoltán

A világirodalomból Jacques Roubaud: vala mi: fekete (Fordította Seláf Levente. Pozsony, Kalligram, 2010.) című verseskötete volt rám a legnagyobb hatással, a szerelmi líra és a halálvers együttes megszólalása révén, egy halott női arc maszkja az élő férfiarcra helyezve nyer értelmet a nyelv élei között őrlődő fájdalomban. A magyar irodalomból Csehy Zoltán Homokvihar (Pozsony, Kalligram, 2010.) című verseskötete, szinte zavarba ejtő, befoghatatlan gazdagságánál, hajlékonyságánál, sokrétűségénél, összetettségénél fogva, a szövegben megjelenő a tudás- és ismeretanyag nyomán, amely művészetként, tudományként és filozófiaként jelenik meg a vers szövetébe ágyazva. Citrom-díj: Felszólítom Rosmer Jánost, a hihetetlen, egészen eszméletlenül határsértő Hátsó ülés (Pozsony, Kalligram, 2010.) című verseskötet szerzőjét: lépjen elő! 

Sánta Szilárd

Dmitry Glukhovsky: Metró 2033. Budapest, Európa Könyvkiadó, 2011.

Szabados Ferenc

Bartók Imre: Fém. Pozsony, Kalligram, 2011; Citrom: újraolvasott könyv: George Orwell: Állatfarm. Budapest, Európa, 1989.

Szabó G. László

Thomas Mann: A kiválasztott. Budapest, Gabo Könyvkiadó, 2007.

Szalay Zoltán

Agota Kristof: Trilógia. Fordította Bognár Róbert és Takács M. József. Budapest, Cartaphilus, 2011.

Szegedy-Maszák Mihály

Kenneth Hamilton: After the Golden Age. Romantic Pianism and Modern Performance. Oxford–New York, Oxford University Press, 2008. Citrom: Katona Anna: A valóságábrázolás problémái George Eliot regényeiben. Budapest, Akadémiai, 1969.

N. Tóth Anikó

Németh Zoltán: Boldogságtelep, vetélőgépben. Pozsony, Kalligram, 2011.

Vajda Barnabás

Douglas Brinkley (ed.): The Reagan Diaries – Ronald Reagan. New York, Harper Perennial, 2007. Citrom: Hartog, Francois – Revel, Jacques (szerk.): A múlt politikai felhasználásai. Budapest, L’Harmattan – Atelier, 2006.

Veres István

Jack Kerouac: Úton – Az eredeti tekercs. Budapest, Európa Könyvkiadó 2011.

Vida Gergely

Douglas Coupland: Barátnő kómában. Fordította Berta Ádám. Budapest, Európa, 2010.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?