Az egykori csehszlovák légiósokról készítenek filmet

Prága |

<p>Játékfilmet készítenek az egykori csehszlovák légiósokról, akiknek harci tevékenysége az első világháború idején jelentősen hozzájárult a Csehszlovák Köztársaság 1918. októberi megalakulásához.&nbsp;</p>

Az Igazi testvérek (Opravdoví bratri) munkacímet viselő film - a légiósok a husziták példája nyomán testvérnek szólították egymást - felett a cseh parlament vállalt védnökséget. "A projekt támogatása azt bizonyítja, hogy a parlamentben pártállástól függetlenül képesek vagyunk valamiben megegyezn" - jelentette ki Petr Gazdík, a képviselőház ellenzéki alelnöke újságírók előtt csütörtökön Prágában. 

A játékfilm célja, hogy megismertesse a közönséggel a cseh történelem legendás, de mára szinte elfelejtett szakaszát - mondta Gazdík. 

Történészek szerint az első Csehszlovák Köztársaságban (1918-1938) még nagy tiszteletnek örvendő légiósok emlékének elhalványulása elsősorban az ország második világháborús német megszállásának, majd a néhány évtizedes kommunista rendszernek a következménye. Ráadásul a kommunista rendszer megpróbálta befeketíteni a légiósokat, akik az első világháború idején elsősorban az orosz bolsevikok ellen harcoltak. 

"Szeretnénk visszahozni a köztudatba a csehszlovák légiósokat és ezzel hozzájárulni a nemzeti büszkeség megerősítéséhez" - nyilatkozta Petr Nikolaev, a film rendezője, aki unokája az egyik légiósnak. Konkrétumokat nem közölt a filmről, de elmondta, hogy a forgatókönyv lényegében már elkészült, a forgatás elkezdését az év végére tervezik. 

A film bemutatóját 2017 július elején, a nyugat-ukrajnai Zborovnál lezajlott híres csata 90. évfordulóján akarják megtartani. A csehszlovák légiósok Zborovnál győzelmet arattak az Osztrák-Magyar Monarchia hadai felett. Cseh értelmezések szerint ez a győzelem alapvető fontosságú volt a légiók és a korabeli Béccsel szembeni cseh ellenállás jövője szempontjából. Nikolaev szerint a film költségvetése meghaladja a százmillió koronát (1,15 milliárd forint) és a pénz mintegy 70 százaléka már a filmesek rendelkezésére áll. A költségek egy részét cseh magáncégek állják. 

A Csehszlovák Légió önkéntesekből állt, akik az első világháború kitörése után a cári hadseregbe jelentkeztek, ahol Miklós cár engedélye alapján Cseh Társaság (Ceská druzina) néven önálló egységet alakítottak. Ehhez a maghoz csatlakoztak később az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregéből dezertáló cseh és szlovák nemzetiségű katonák és hadifoglyok. Ebből lett 1917-ben az oroszországi Cseh, majd Csehszlovák Légió, amelynek ereje később három hadosztálynak felelt meg. A háború második felében a légióknak több mint 60 ezer katonájuk volt.

A légiók több győztes csatát vívtak az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország csapatai ellen, majd a bolsevik forradalom kitörése után hosszabb ideig teljesen ellenőrzésük alá vonták a transzszibériai vasutat. Abban az időben a légióknak összesen 63 kisebb-nagyobb vasúti szerelvény volt a kezükben. A háború befejezése után a légiósok hosszú és nehéz utazással Vlagyivosztokon keresztül hajóval tértek vissza Európába, illetve az újonnan megalakult Csehszlovákiába. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?