Az amerikai filmörökség része lett Az oroszlánkirály

Washington |

<p>A Thelma és Louise, Az oroszlánkirály és a Roger nyúl a pácban című film is bekerült az amerikai filmregiszterbe, azon alkotások közé, amelyek megóvására különös hangsúlyt fektetnek.</p>

A katalógus idén is 25 alkotással bővült a washingtoni kongresszusi könyvtár keddi bejelentése szerint. 

A Thelma és Louise bekerülésével Ridley Scottnak már három alkotása része a regiszternek, a Geena Davis és Susan Sarandon főszereplésével készült road-movie mellett A nyolcadik utas: a Halál és a Szárnyas fejvadász. "Nagy megtiszteltetés és büszkeség a kongresszusi könyvtár elismerése" - fogalmazott a hírre reagálva az angol rendező. 

A madarak bekerülésével hétre nőtt az amerikai filmörökségben szereplő Hitchcock-filmek száma. Felvették a Funny Girl című Barbra Streisand-filmet, az Édentől keletre című drámát James Dean főszereplésével és A játéknak vége című krimit Lee Marvin és Angie Dickinson főszereplésével. 

Az innovatív forgatókönyvéért méltatott film, A herceg menyasszonya, a középiskolásokról szóló Nulladik óra és Wes Anderson első filmje, az 1998-as Okostojás szintén része lett a katalógusnak.

A Roger nyúl a pácban, Robert Zemeckis 1988-as film noirja az animációs és az élőszereplős elemek vegyítésével jelentett áttörést a maga idejében, míg Az oroszlánkirállyal kapcsolatban azt emelték ki, hogy egyike azon kevés Disney-rajzfilmnek, amely nem tündérmesén alapul. A kasszasiker, amelyből színpadi változat is készült, az 1990-es évek közepén hozzájárult a stúdió újbóli felemelkedéséhez.

Rövid- és dokumentumfilmeket is beválogattak, utóbbiak közt például a The Atomic Cafe című 1982-es alkotást, amely a nukleáris hadviselés kezdeteiről szól, valamint a The Decline of Western Civilization című 1981-es művet a Los Angeles-i hardcore punk szcénáról. 

A regiszterben már 700 film szerepel, az idén felvett alkotások közül a legrégebbi 1903-ból való, Life of an American Fireman (Egy amerikai tűzoltó élete) a címe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?