Átadták a Szép Magyar Könyv 2009 díjakat

Budapest |

<p>A 81. Ünnepi Könyvhét csütörtöki nyitónapján adták át a Szép Magyar Könyv 2009 verseny elismeréseit: 65 kiadó összesen 120 könyvvel mérettette meg magát.</p>

A rendezvényen a minőségi könyvesboltok Hermész-díját is kiosztották.

Az ünnepségen Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója felidézte, hogy 50 éve versengenek a magyar tipográfia legjobbjai a könyvszakmai elismerésekért, amelyeket hagyományosan az ünnepi könyvhét nyitónapján adnak át.

Balázs István, a főzsűri elnöke beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy míg a szakma a könyvkultúra jövőjéért aggódik, addig az olvasók sosem voltak úgy elkényeztetve, mint manapság. "Szépek-e a magyar könyvek?" - tette fel a kérdést, és úgy vélekedett, hogy a hazai kiadványok állják a versenyt a világ többi országának könyves termékeivel.

Balázs István leszögezte: ma már a szép külcsíny elengedhetetlen feltétele a sikernek. Mint mondta, a zsűri azonban nem elégedett meg a "magakelletéssel", a tartalom és a forma egységét, valamint a szakmai szabályok betartását is díjazta.

A gyermekkönyvek közül a Naphegy Könyvkiadó által gondozott Kerekítő, Jakabosné Kovács Judit kötete érdemelte ki a Szép Magyar Könyv 2009 díjat. A könyv a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány különdíját is elnyerte.

Az ismeretterjesztő kiadványok közül Stemlerné Balog Ilonának az Osiris Kiadónál megjelent, Történelem és fotográfia című kötetét díjazta a zsűri. A tankönyvek kategóriájában Csajági Sándor és Fülöp Ferenc Fizika 9. című könyve, a Nemzeti Tankönyvkiadó kiadványa kapta a Szép Magyar Könyv díjat.

A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában az elismerést Merkl Ottó és Víg Károly Bogarak a Pannon régióban című könyve kapta, amely a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, a B.K.L. Kiadó és a Magyar Természettudományi Múzeum gondozásában jelent meg.
A szépirodalmi és ifjúsági kategóriában, a művészeti könyvek, albumok szekciójában, valamint a bibliofil és speciális kiadványok kategóriájában nem ítélték oda a Szép Magyar Könyv díjat, de - másik három kategóriához hasonlóan - több oklevelet is kiadott a zsűri.

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke különdíját Karczag Ákos és Szabó Tibor Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei című könyve (Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió Kft.) kapta, a miniszterelnöki különdíjjal Plihál Katalin Magyarország legszebb térképei 1528-1895 című kötetét (Kossuth Kiadó) jutalmazták. Az Antall József Emlékdíjjal az idén Béres József Szép magyar ének című kötetét (Akovita Könyvkiadó) ismerték el.

A kulturális tárca alkotói különdíjat ítélt oda Vertel Beatrixnak A polgári közjegyzőség emlékezete című kötet (Magyar Országos Közjegyzői Kamara) tervezői és tipográfiai munkájáért, Takács Mari garfikusművésznek A Sötétben Látó Tündér (Pozsonyi Pagony) illusztrálásáért, valamint Holló Anna grafikusművésznek a Gréta garbója (Naphegy Könyvkiadó) illusztrációiért.

Demszky Gábor főpolgármester különdíját idén Benkő Melinda-Fonyódi Mariann Glocal city - Kortárs európai városépítészet című kötete (Terc Szakkönyvkiadó) kapta.

A Tamás László Emlékdíjat a család által legszebbnek tartott könyvborítóért az idén Parti Nagy Lajos Petőfi Barguzinban című kötetének (Borda Antikvárium) borítójáért Felvidéki András kapta.

A közönségdíjat az idén is a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprém Városi Művelődési Központ kiállításának látogatói szavazatai alapján ítélték oda Kelevéz Ágnes és Szilágyi Judit Nyugat-képeskönyvének (Petőfi Irodalmi Múzeum).

Boros Géza, a kulturális tárca művészeti főosztályvezető-helyettese két könyvesboltnak adta át a minőségi könyvesboltoknak járó Hermész-díjat: az elismerést idén a Pozsonyi úti Láng Téka és a Ráday Könyvesház kapta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?