Alvilági történet az ukrán határról

<p>Peter Bebjak Vonal című filmje a szlovák&ndash;ukrán határon játszódik 2007-ben, pár hónappal a schengeni övezethez való csatlakozás előtt. A történet hősei cigarettacsempészésből élnek, ám a határhelyzet megváltozása miatt veszélyben érzik jól bejáratott bizniszüket. Más, jövedelmezőbb árura kellene váltaniuk, de az a vállalkozás rizikósabb lenne. Az átállás tragikus konfliktusokat szül.</p>

Peter Bebjak sorozatban rendezi a jó filmeket. Kezdve a Barackligettel, amely a Csallóközben játszódik, és feszes drámai helyzetekben mutat be félrecsúszott emberi sorsokat, küzdéssel teli életeket. Folytatva a Takarítóval, melynek története egy halálesetek utáni helyszíntakarítással foglalkozó, befelé forduló fiatalember érzelmi nyitását vázolja megrázó hitelességgel. Peter Bebjak mesteri fokon készít filmeket. A kimagasló eredmény nála annak is betudható, hogy rendezőként kiemelkedő tehetségű szakemberekből állítja össze stábját, és átütő, erős teljesítményre képes színészekre bízza a hús-vér figurák életre keltését – érvényes ez a Vonalra is.

A közönség és a szakma is szereti Bebjak munkáját: a bűnügyi történet és a thriller jegyeit drámai sodrású cselekményfolyamban hatásosan vegyítő legújabb filmjének nézettsége rekordokat döntöget. Már a bemutató első napja (augusztus 3.) azt mutatta, hogy a közönséget erősen vonzza a film, s ez csak beigazolódott a következő napokban – csütörtöktől vasárnapig 69 242 néző váltott rá jegyet. Olyan nagy volt iránta az érdeklődés, hogy egyes mozikban programon kívüli vetítéseket kellett beiktatni. A Vonal nézettsége túlszárnyalta az idei év eddigi legsikeresebb két hazai filmjét – az Emberrablást és a Mindent vagy semmit – is. A szakmai elismerést pedig a Karlovy Vary-i siker igazolja, a rendezésért járó Kristályglóbusz.

A Kelet-Szlovákiában játszódó, az alvilági összefonódásokat, csatározásokat, leszámolásokat meggyőzően, húsba vágóan bemutató Vonal ugyanolyan borzongató izgalmat nyújt, mint egy véres szicíliai maffiasztori. Ehhez az is hozzájárul, hogy a szlovák vadkeleten zajló, megfélemlítésekkel és durva alvilági leszámolásokkal teli, feszesre fogott bűnügyi történet mögött nagyon jól érzékeltetett – családi viszonyokat, emberi kapcsolatokat boncolgató – lélektani dráma vonul végig.

Adam Krajňák (Tomáš Maštalír), a csempészbanda irgalmatlan vezére Peter Bernarddal (Andy Hryc), a korrupt rendőrtiszttel összejátszva zavartalanul szállítja embereivel a csempészárut a határ egyik oldaláról a másikra. Amikor a bűnszervezetben mindenkit megcsap a változás szele, Adam Krajňák hajlíthatatlan marad: a megváltozott viszonyok között is csak a kisebb rizikót jelentő dohányáruval kíván üzletelni. Kereken elutasítja az ukrán boss ajánlatát, hogy térjen át a drogcsempészetre. Irgalmatlanul elbánik azokkal a bandatagokkal, akik a háta mögött, saját szakállukra is megpróbálnak dolgozni, és a rendőrtiszttel előre lezsírozott határátkelés során a cigarettaszállítmánnyal együtt kábítószert is megpróbálnak átcsempészni.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"284366","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A tagok széthúzása, az ukrán boss és a korrupt Bernard szövetkezése Krajňák hatalmának megsemmisüléséhez, majd teljes összeomlásához vezet. Hirtelen kell megtapasztalnia: azzal, hogy egyre jobban szorul a hurok körülötte, nemcsak saját élete kerül veszélyben, hanem a családja is kezd széthullani. És ez jelenti a legnagyobb csapást számára. Mert addig ott állt mögötte sziklaszilárd támaszként az édesanyja (Emília Vášáryová), aki erős kézzel tartotta össze a családot. Büszke volt a fiára, és mindenben, a legelvetemültebb tetteiben is támogatta, bárkivel szemben a védelmére kelt. Annak, aki része lett a családnak (elvette Adam lányát), egy követ kellett fújnia az anyjától függő, az anyja irányítása alatt álló családfővel, és száz százalékosan oda kellett tennie magát a piszkos üzletekbe. A Vonal legérzékenyebben kidolgozott szála (a brutális leszámolások mellett) Adam Krajňák családi hátterének bemutatása. Annak érzékeltetése, milyen romboló hatással van a bűnözés a családon belüli kapcsolatokra. Az egyre inkább elhatalmasodó félelem, a folytonos rettegés a családtagokban – ha nem is oltja ki a szeretetet (a feleség azt mondja Adamnak, hogy mindig is szeretni fogja) – ellehetetleníti az együttélést, megöli a biztonságos jövő képét. Erről szól a film. Arról a határvonalról, amelyet, ha átlépünk, nincs visszaút. A bűn súlyáról fest komor képet a Vonal. A lerázhatatlan teherről, amely újabb bűnbe húz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?