Áldjon vagy verjen a sors keze

<p>Vranik Roland &ndash; aki első nagyjátékfilmjével, a Fekete kefe című társadalomkritikus vígjátékkal 2005-ben elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, 2009-ben pedig az Adás című sci-fi-drámával jelentkezett &ndash; újabb szimpatikus vállalkozással van ott a mozikban. Az állampolgárban egy színes bőrű, a kívülállóságát letagadni sem tudó férfi élettörténetén keresztül a Magyarországra érkező bevándorlók nehézségeiről mesél.</p>

Szimpatikus vállalkozás, az amatőr főszereplők hiteles alakítását mégis aláássa a túlmesélt fikció. Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo) Afrika háborús zónájából egyedül keveredett Magyarországra. Biztonsági őrként dolgozik, naponta több száz emberrel van kapcsolata, kisközössége befogadta és szereti. Az elfogadás hitelesített módját, az állampolgárságot mégse kapja meg, pedig a magyart, bár törve, de beszéli, és a magyar kultúráról is tud annyit, mint egy érettségizni készülő gimnazista. Magányosan él, keresi a kapcsolatokat, ami ötven fölött egyébként is nehéz, idegenként még inkább. Máriával, a magyartanárnőjével (Máhr Ágnes) közelebb kerülnek egymáshoz, és Wilson egy bevándorló társának is segít – befogadja az iráni Shirint (Arghavan Shekari), a gyerekét megszülő, a hatóságok elől menekülő fiatal lányt.

A neves filmkritikus, Rogert Ebert szerint a filmek empátia-gépezetek: segítenek átélni, átérezni az emberi érzelmeket és élethelyzeteket. Ezért is érthető Vranik Roland elképzelése, hogy filmjével a menekültektől félő és feléjük kevés együttérzést mutató magyarokhoz szóljon. Félő volt, hogy a végeredmény a torkunkon lenyomott társadalmi célú hirdetés lesz az előítéletekről, arról, hogy Magyarországon senki nem tudja elfogadni a tőle különböző kultúrájú embert, majd levonja a tanulságokat az elfogadásról és toleranciáról – de nem így történt. Vranik példabeszéd helyett történetet mesél egy emberről, akit a véletlen Magyarországra sodort, és úgy, mint bárki más, csak élni szeretne. Abszurd, humoros szituációkkal elgondolkodtat, vajon miért annyira furcsa egy színes bőrűt látni Budapest utcáin, a hentessel pálinkát inni, a közös képviselőről beszélni vagy hallani, ahogy a Szózatot szavalja. Látjuk, Wilson hogyan lesz szerelmes, hogyan bulizik vagy megy wellness-hétvégére. De azt is, amikor reményvesztett és elhagyatott, amiért minden próbálkozása ellenére mégsem sikerül itt gyökeret eresztenie. A főszerepet alakító Dr. Cake-Baly Marcelo közel enged magához. Az iráni nők helyzetét is jobban megértjük Shirin félelmén keresztül, tudjuk, miért választja a menekülést és a bujkálást a hazája helyett. A két amatőr szereplő kiváló választás volt – általuk pontosan belelátunk a beilleszkedés helyzeteibe.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"264234","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A remek adottságok ellenére bosszantó, hogy a film története nem egyszer félrecsúszik, túlságosan patikamérlegen méri a fordulatokat, kliséket halmoz, és időnként típusokká silányítja a hőseit. Ahogy halad előre a történet, a jó szándékú, morálisan megkérdőjelezhetetlen Wilson karaktere nem lesz árnyaltabb. Tudjuk, hogy kedves, jó ember, az év dolgozója, befogadja a segítségre szorulót. De milyen még? Miért csak egy külső konfliktus téríti le a helyes útról? Miért az dönti el a sorsát, hogy egy hiteltelen féltékenységi melodrámába keveredik? Úgy tűnik, Vranik Roland hitt az alaphelyzet eredetiségében, ám nem tudott pontot tenni a történet végére, és ezt a drámai megoldást választotta. Mégis, a magyar mozikban néhány napja debütáló film mindazok figyelmére érdemes, akik szeretnének többet tudni azokról az emberekről, akikről a híradók csak „válságként”, névtelen tömegként beszélnek.

Bartal Dóra

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?