Akik nem vették át

A Nobel-díj egy évszázados történetében néhány alkalommal előfordult, hogy a kitüntetett személy nem vette át a díjat. A náci uralom elleni tiltakozásként három tudós utasította vissza a díj átvételét.

A Nobel-díj egy évszázados történetében néhány alkalommal előfordult, hogy a kitüntetett személy nem vette át a díjat. A náci uralom elleni tiltakozásként három tudós utasította vissza a díj átvételét. 1938-ban Richard Kuhn a kémiai, 1939-ben a német Adolf Butenandt ugyancsak a kémiai és Gerhard Domagk az orvosi Nobel-díjat nem vette át. Borisz Paszternak orosz író a Doktor Zsivágó című regénye miatt hazájában a politikai támadások kereszttüzébe került, s emiatt 1958-ban nem vette át a díjat. Jean Paul Sartre francia író 1964-ben utasította vissza a neki ítélt irodalmi Nobel-díjat, mert pacifista meggyőződésével nem találta összeegyeztethetőnek az adományozók tevékenységét. Le Duc Tho vietnami politikus a vietnami háború befejezéséről és a béke helyreállításáról szóló megállapodásért 1973-ban Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel megosztva kapta a Nobel-békedíjat, amelyet azonban nem fogadott el. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?