Aki mindig a saját útját járta

ll

Huszonöt éve halt meg Frank Sinatra, az amerikai szórakoztatóipar egyik legendája, aki az énekesek között a legjobb filmszínész volt, a filmszínészek között pedig a legjobb énekes volt, miközben pályafutását beárnyékolta a maffiához fűződő kapcsolata.

A New Jersey állambeli Hobokenben született 1915-ben, szicíliai bevándorlók gyermekeként. Apja tűzoltó, bokszoló, majd bártulajdonos volt, anyja pedig bábaasszony, aki ha jól megfizették, tiltott beavatkozásokat is vállalt.

A jóképű fiú gyakran énekelt apja bárjában, ahol hatalmas sikere volt, főként a nők körében. Ekkor határozta el, hogy valóra váltja az amerikai álmot, keményen fog dolgozni azért, hogy énekesként a csúcsra kerülhessen. A befutásig még sok mindent kipróbált, volt pincér és újságíró is, mígnem egy helyi együttes tagjaként megnyert egy rádiós tehetségkutató versenyt. Szerződést kaptak, és országos turnéra indultak.

Szólókarrierjét 1942-ben kezdte, a negyvenes évek végére pedig Amerika egyik legkedveltebb énekese lett. Jellegzetes baritonja, sajátos stílusa, elegáns megjelenése valóságos jelképpé tette. Népszerűségére mi sem jellemzőbb, minthogy az 1944. október 12-i New York-i föllépése idején La Guardia városrész polgármestere rendkívüli állapotot hirdetett.

Igazi kettősség jellemezte. Miközben dalaiban a férjük bevonulása után magukra maradt asszonyok életérzését fogalmazta meg, őt magát kiszuperálták a hadseregből. Miközben négy feleséget fogyasztott el, akik mellett igyekezett mindig tisztes férjnek tűnni, se szeri, se száma szerelmi kalandjainak. Negyedik felesége, Barbara szerint Sinatrának nagyobb szexuális kisugárzása volt, mint Elvis Presley-nek. „Franket imádták a nők, nem tehetett róla. Elég csak ránézni – ahogy mozog, ahogy viselkedik –, és máris tudja az ember, hogy nagyszerű szerető és igazi úriember is egyben” – mondta róla. Indulatos természete azonban gyakran bajba sodorta, „beszállítója” volt a pletykalapoknak, ki nem állhatta az a fotóriportereket és az újságírókat.

Ontotta a slágereket, 1952-ig nyolcvanhat dalt vitt sikerre, és lassan világhírű lett. Hamarosan színészi képességeit is lehetősége nyílt kamatoztatni, a vásznon 1945-ben aratta első diadalát a Horgonyt fel! című zenés vígjátékban Gene Kelly oldalán, akivel 1949-ben két újabb filmben játszottak együtt (Egy nap New Yorkban, Hagyj ki a játékból). Az ötvenes években számos filmet forgatott, melyek közül a Most és mindörökké és Az aranykezű férfi emelkedik ki. Előbbiért elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, míg Hollywood első heroinfüggő karakterének megformálásáért a legjobb főszereplő díjára jelölték. Csaknem hatvan filmben és megszámlálhatatlan tévés produkcióban szerepelt.

Sikerei csúcsán viharos viszonyba keveredett az egzotikus szépségű filmcsillaggal, Ava Gardnerrel, akinek kedvéért tizenegy év után elhagyta feleségét és gyermekeit. Később azonban ez a párkapcsolat is látványházassággá vált.

Az ötvenes években saját lemezkiadót és filmvállalatot alapított. Énekesként is visszatért a csúcsra, évekig futott telt házzal Las Ve-gas-i show-műsora. A Rat Pack néven ismertté vált csapatban Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford és Joey Bishop társaságában adták elő komikus, dalokkal színesített, rögtönzésnek ható, de gondosan megtervezett műsoraikat. A laza, nőbolond, szerencsejátékot és italt kedvelő csapat több filmben is szerepelt, mint például az eredeti Ocean's Elevenben.Sinatra megszámlálhatatlan dallal került fel a listákra, több slágere nem heteket, hanem hónapokat, sőt éveket töltött a csúcson. A Songs for Swinging Lovers például 66, a nálunk is közkedvelt Strangers in The Night 73, a Nice 'n Easy 86, az Only The Lonely 120 héten át szerepelt a Billboard-listán. Pályafutásának talán legnagyobb sikere, a zenetörténet egyik legtöbbször feldolgozott slágere a My Way, amelyről sokan nem is tudják, hogy szövegét Paul Anka írta, annyira passzolt Sinatra egyéniségéhez.

Több mint 1800 felvételt készített, 13 Grammy-díjat kapott, 31 aranylemez, kilenc platinalemez, három dupla és egy tripla platinalemez jelzi sikereit. Nyolcvanadik születésnapjára 20 CD-ből álló gyűjtemény jelent meg.

És a mindig vissza-visszatérő téma: az maffiával való kapcsolata. Az ember, akinek hangjától milliók olvadtak el, vélhetően szoros kapcsolatban állt a szervezett bűnözés vezetőivel. A lapok sokat cikkeztek erről, „Frankie Boy” azonban túlélt minden támadást, és mindig cáfolta ezeket a feltételezéseket. De aligha véletlen, hogy Francis Ford Coppola róla mintázta A keresztapa egyik figuráját, a karrierjét a maffia támogatásával újraindító énekest.

Frank Sinatra több mint fél évszázadot töltött a show-bizniszben, még nyolcvanévesen is fellépett. 1998. május 14-én két szívroham után halt meg Los Angelesben, 82 éves korában. A Hollywoodi Hírességek Sétányán három csillaga is van zenei és filmművészeti pályafutása elismeréseként. 2021-ben szülővárosa életnagyságúnál nagyobb szoborral tisztelgett az emléke előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?