A történelmi Gömör fáradhatatlan kutatója

A Debreceni Egyetem (előzőleg Kossuth Lajos Tudományegyetem) néprajzprofesszora, Ujváry Zoltán az idén január 25-én töltötte be 70. életévét. Ebből az alkalomból január 26-án ünnepi konferenciát tartottak a Debreceni Egyetemen, ahol számos intézmény, szervezet, pályatárs és sokan mások köszöntötték az ünnepeltet.

A Debreceni Egyetem (előzőleg Kossuth Lajos Tudományegyetem) néprajzprofesszora, Ujváry Zoltán az idén január 25-én töltötte be 70. életévét. Ebből az alkalomból január 26-án ünnepi konferenciát tartottak a Debreceni Egyetemen, ahol számos intézmény, szervezet, pályatárs és sokan mások köszöntötték az ünnepeltet. Szlovákiából Liszka József, a Fórum Társadalomtudományi Intézet komáromi székhelyű Etnológiai Központjának igazgatója, Pusko Gábor, a tornaljai székhelyű Kulturális Antropológiai Műhely vezetője és Schwarz Árpád, Tornalja város polgármestere csatlakozott a gratulálókhoz.

Veres László, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója és Viga Gyula néprajzkutató egy vaskos könyvvel lepte meg az ünnepeltet. Ujváry Zoltán eddig megjelent, Gömörrel kapcsolatos munkáit szerkesztették egy kötetbe Gömöri magyar néphagyományok címmel. Ebben egyebek közt a nagy sikerű, a magyar mellett cseh és szlovák nyelven is megjelent, Szülőföldön hontalanul című könyvének anyaga is olvasható, amelyben a szlovákiai magyarok Csehországba való deportálását írja le egy egykori érintett visszaemlékezései alapján.

Az ünnepi konferencián több előadás is elhangzott. A budapesti Néprajzi Múzeum tudományos főmunkatársa, Selmeczi Kovács Attila néprajzkutató Nemzeti jelképeink címmel megtartott előadását diafelvételekkel tette élvezetesebbé. Az ünnepelt jubileumára való hivatkozással stílusosan 70 felvétel segítségével mutatta be a népművészeti tárgyakon megjelenő különböző nemzeti jelképek egyes típusait. Szilágyi Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Intézetének igazgatóhelyettese előadásában méltatta az ünnepelt munkásságának azon részét, amellyel jelentős mértékben hozzájárult a társadalomnéprajz eredményeihez. Keményfi Róbert, a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének adjunktusa a földrajzi és néprajzi tér értelmezését taglalta előadásában. A magyar néprajz egyik legidősebb jeles képviselője, Balassa Iván betegsége miatt nem vehetett részt az ünnepségen. Köszöntő szavait és előadását fia, Balassa M. Iván tolmácsolta az ünnepeltnek, s ő mutatta be a négy kötetesre tervezett Gömöri magyarság néprajza című összefoglaló munka első darabját. A szlovákiai magyarok Ujváry Zoltánt elsősorban a Gömör-kutatás elindítójaként ismerték meg, ő ugyanis e kutatást nem csupán a történelmi Gömör Magyarországhoz tartozó részére szorítkozva szervezte meg, hanem a mai Szlovákiához tartozó magyarlakta falvakra is kiterjesztette. Ő indította el, s máig is szerkeszti, írja a Gömör Néprajza című könyvsorozatot, amelynek ez idáig 55 kötete látott napvilágot, s ennek összegző eredménye a fent említett Gömöri magyarság néprajza.

Ujváry Zoltán kutatásszervezői teendői mellett a néprajzi irodalmat számos önálló kötettel, tanulmánnyal gyarapította, nem is beszélve azokról a sorozatokról, amelyeket az évek hosszú során szerkesztett és szerkeszt a mai napig. Egyebek mellett ő indított el a Néprajz Egyetemi hallgatóknak című sorozatot. Ebbe 2000-ben egy nagyon fontos alsorozatot illesztett be, Kis folklórtörténet címmel, amelynek ő a szerzője is. Az eddig megjelent négy kötetben a folklórtörténet kevésbé vagy egyáltalán nem ismert alakjait és azok munkásságát mutatja be (például Szvorényi Józsefet, az első proverbium gyűjtemény szerzőjét). Nagy érdeme ennek a sorozatnak, hogy az érdeklődő számos olyan új információhoz juthat, amelyre csak könyvtárakban végzett alaposabb kutatómunka során tehetne szert. Ujváry Zoltán tehát nem pihen, amellett, hogy oktat, folyamatosan publikál, szerkeszt, tervez. Ehhez a munkához továbbra is sok sikert, erőt és egészséget kívánunk neki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?