A Szemle, a hatos

<p>Június elsejétől kapható az Irodalmi Szemle júniusi száma, ami önmagában is örvendetes, várakozásaink s elvárásaink pedig a tartalmát tekintve igazolódnak vissza; lapozgatása szép, áttekinthető képet mutat, szövegei élvezetesek, a kínálat bőséges és izgalmas.</p>

Az idei hatost Jankovics Marcell és Méry Gábor művészettörténeti albumának (A szepesszombati Szent György-templom) képanyaga illusztrálja. Ehhez kiváló olvasmány Jankovics Marcell tanulmánya a lapban (Történelmi séta Szepesszombatban).

A szépirodalmat Tőzsér Árpád versei nyitják, s Csehy Zoltán versfordításai zárják: a humanista Ugolino Verino epigrammáiból kapunk ízelítőt. Két „határon túli” (két határon is túli) szerző követi a két Tőzsér-verset, Kontra Ferenc novellával, Markó Béla versekkel. Kulcsár Ferenc naplója (Gyöngyök és göröngyök) már a tizedik részével folytatódik, és ismét olvashatunk Cselényi-verseket is. Szabó Tibor Benjámint csak egy határ választja el tőlünk, az is egyre jelképesebben, a Szemle egy egészen kiváló novellát közöl tőle. Ismét két hazai szerző (versekkel): Fellinger Károly és Tóth Elemér. Majd újabb erdélyi (csíkszeredai): a fiatal Potozky László (Áradás, ez novellájának címe). Tart Gál Sándor 2009-es naplófolyama is (Feljegyzések elmenőben).

Az Arc rovat négy szövege négy eltérő műfajú és világú szerzőre tereli figyelmünket: Németh Lászlóra (monográfusa, Füzi László írt róla tanulmányt), Koncsol Lászlóra (75. születésnapja okán olvashatjuk Lacza Tihamér esszéjét a polihisztorról), Szalay Zoltánra (akinek három kötetét Duba Gyula vizsgálja), valamint a szintén jubiláló Hunčík Péterre (N. Tóth Anikó beszélgetésének második, befejező részét hozza a folyóirat).

A Szemle című rovatban Márkus Béla recenzálja Ács Margit novelláskönyvét (Kontárok ideje), Szalay Zoltán Tőzsér Árpád nemrég megjelent verseskötetét (A vers ablakán kihajolva), Bárczi Zsófia Barak László legújabb verseskötetét (A halálnepper), Z. Németh István az elsőkötetes Sipos Janka verseit (Indulatszók), Filep Tamás Gusztáv Fukári Valéria tanulmánykötetét (Visszatekintés), Gyürky Katalin pedig Vaszilij Akszjonov regényét (Lend-leasing, avagy a lend-lease gyermekei).

Megint van a Szemlében Szemlélődés (Szalay Zoltán rovata), benne pár kiemelt irodalmi-kulturális hírrel. És ismét van Száz Pál, aki ezúttal Luke Rhinehart A kockavető című darabját elemzi. Végül képzőművészet: Faltisz Alexandra munkásságát és életútját Fónod Zoltán foglalja össze és jellemzi röviden, élvezettel.

A Holmi rovat minden fontos szlovákiai magyar kulturális eseményt rögzít időrendben: innen látszik, hogy mégis mozog a honi művelt nép, hogy itthon és külföldön pezseg az irodalmi élet, s jó, hogy számon tartjuk a szlovákiai magyar irodalom és művelői hajdan volt nagyjait is, valamint láthatjuk, kik milyen jeles évforduló előtt állnak (legközelebb, jövő hét szerdán Hizsnyan Géza lesz 55 éves).

Sokáig forgatható, nagyon sokrétű, színes a júniusi Szemle. Sok olvasót neki!
Kenéz Borbála

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?