A Néprajzi Múzeum is kitette a 18+-os karikát

nm

Újabb LMBTQ-tartalmat zártak le fiatalkorúak előtt egy kiállításon: a World Press Photo-tárlat kapcsán kitört botrányt követően ezúttal a Néprajzi Múzeumban raktak ki fekete szalagot.

A Múzeumban az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egy részét szalagozták le. Itt magyar és angol nyelvű tábla figyelmezteti a látogatókat, hogy az elkerített rész „csak 18 év feletti személyek számára látogatható,” illetve egy teremőr is felügyeli a helyszínt. A múzeum honlapjára is felkerült egy figyelmeztetés, mely szerint a kiállítás egy részét csak nagykorúak látogathatják.

Az elkerített részen Claudia Andujar brazíliai fotóművész fotóit állították ki, melyek LMBTQ-identitású személyek hétköznapjait mutatják be. Claudia Andujar egyébként magyar gyökerekkel rendelkezik: édesanyja svájci származású, édesapja pedig magyar volt, aki zsidóként koncentrációs táborban vesztette életét. A fotográfus a háborút követően New Yorkban élt, 1956-tól pedig Brazíliában, ahova élete nagy részében fotóriporteri munkája is kötötte: világhírűvé a Brazília és Venezuela határvidékén élő yanomami kultúráról készült fotósorozatai tették.

A kiállítás leszalagozása valószínűleg összefüggésben áll a hónap elején történtekkel, mikor Dúró Dóra szélsőjobboldali képviselő indítványozására kitiltották a 18 éven aluliakat a Magyar Nemzeti Múzeumból a gyermekvédelminek nevezett törvény alapján a World Press Photo nemzetközi fotótárlat egyik sorozata miatt. A múzeum ugyan kitette a 18+-os karikát, de arra hivatkozott, hogy nincs joga a személyigazolványok ellenőrzéséhez. Miután L. Simon László, a múzeum főigazgatója gunyoros hangnemben üzent Dúró Dórának a Facebookon, a múzeumot fenntartó kulturális és innovációs minisztérium menesztette a posztról.

Az ügyről a nemzetközi sajtó is cikkezett, és számos ismert személyiség ítélte el, hogy LMBTQ-tartalom miatt tiltják ki a fiatalokat a múzeumból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?