A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd a Tháliában

<p>Szinte napra pontosan egy évvel az ősbemutató után, ma este lép színpadra Kassán Benkő Géza azzal a monodrámával, amelyet Soóky László derűs szomorú-játékából készített. A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd bérletes előadásként látható a Thália Színházban.</p>

A színművész-rendező tavaly végigturnézta az országot ezzel az egyszemélyes előadással, amelyet most a Thália Színház vett a repertoárjába. A döntésnek nem csupán az az oka, hogy a produkció elnyerte a kassai teátrum vezetésének tetszését. Czajlik József igazgató hosszú távra tervez: szeretné, ha minden évadban színre kerülne legalább egy monodráma a Tháliában. A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd ráadásul közvetetten a második világháború utáni hírhedt Kassai kormányprogramnak „köszönheti” témáját. A derűs szomorújáték gerincét ugyanis azok a kitelepítések, lakosságcserék képezik, amelyek a Beneš-dekrétumok alapján sújtották a csehszlovákiai magyarságot.

Soóky László monodrámájában nem egyetlen ember sorsa tárul elénk, hanem egy közösségé. „A szlovákiai magyar közösség beépül egy ember meséjébe, a történelem és a kisember élethelyzetei összesimulnak egy végtelen történetté. Olyan ez, mint egy modern népmese: az úgy volt, hogy egyszer csak meghalt Sztálin elvtárs, meg Gottwald elvtárs is… – jelöli ki a történelmi időkeretet a szerző, de aztán bátran lépeget ide-oda a kisebbségi sors idővonalán. Egy ember – egészen közelről. Csakhogy szemében tükröződik a világ – fejében újrajátszódik a történelem egy szakasza: nem tények és statisztikák, hanem a vélt és valós tragédiák, emlékek, történetek a múltunkból. S a többi néma csönd…” – írta a darabról Varga Emese, az előadás dramaturgja, s ezek a sorok olvashatók a Thália Színház beharangozójában is. A mű szövege egyébként nemrég nyomtatásban is megjelent, A kóklerek forradalma című kötetben, a szerző más darabjaival együtt.

Benkő Géza egyszemélyes előadása nem használ látványos szemléltetőeszközöket: a színművész egy hokedlivel, egy demizsonnal, pár pohárral áll ki a színpadra, és nagyjából egy és egynegyed órára magának követeli a nézők figyelmét. A megszólalás intimitása; a spontánul ható előadás hátterében rejlő precíz és tudatos komponálás; a pontosan hangolt és váltakoztatott érzelmi töltet; a feszesre húzott, aztán a megfelelő pontokon ellazított tempó – sorolhatnánk, mi minden rejlik az előadás hatása mögött, amelyet egyetlen művész visz a vállán.

A Thália arra számít, hogy a szlovák ajkú közönséget is érdekelni fogja a téma, ezért – a többi előadásukhoz hasonlóan – szlovák feliratozással kerül színre a monodráma. A nagy (cseh)szlovákiai magyar csöndet fő színpadán és a Márai Stúdióban is műsorra tűzi a Thália, ma, holnap, majd vasárnap ez utóbbi helyszínen tekinthető meg a monodráma. (juk, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?