A Lincoln vagy Az Argo-akció – ez a legvalószínűbb forgatókönyv

<p>Ha bejön a papírforma, vasárnap éjszaka a hollywoodi Dolby Színházban vagy a Lincoln című történelmi dráma, vagy Az Argo-akció producerei veszik át a &bdquo;legek legjét&rdquo; &ndash; a legjobb 2012-es filmnek járó Oscar-szobrocskát.</p>

Ezt a forgatókönyvet valószínűsítik a különféle filmes szervezetek, szakmai céhek elmúlt hetekben szép sorban kiosztott elismerései.

Már az amerikai filmakadémia tagjai is szavaztak, valahol valakik tudják az eredményt. Ám addig is, amíg a sztárok felvonulnak a vörös szőnyegen, majd kinyitják azokat a bizonyos borítékokat, eljátszhatunk a gondolattal, milyen rugóra jár a döntnökök agya. Mit szeret az akadémia? Minden bizonnyal szereti a történelmet, az amerikai hősöket. Az meg egyenesen biztos, hogy szereti Steven Spielberget, akinek Lincolnja veretes történelmi tabló, klasszikus, lassan hömpölygő epikus alkotás – kifejezetten türelmes nézőknek. Profi munka, de kicsit kevesebb tisztelet a címszereplő iránt talán frissebbé tette volna a mozit, jegyezték meg a kritikusai.Ha letehetnénk a voksunkat valami mellett, az inkább Az Argo-akció lenne: egy 1980-as „álomgyári stílusú” iráni túszmentőakciót mesél el, miközben nem politizál direkten, cseppet sem didaktikus, nem patetikus, ellenben feszes, ahol kell humoros és emberi. Ördög tudja, hogy van ez, de a filmet rendezőként, társproducerként és főszereplőként is jegyző Ben Affleck mára omnipotens hollywoodi figurává vált, akinek a munkájára érdemes odafigyelni. Kathryn Bigelow a Bombák földjén 3 évvel ezelőtti Oscar-győzelme után megint egy politikus amerikai eposszal van jelen a mezőnyben. (Ne legyenek illúzióink: attól, hogy bemutatja például az amerikai kínzásokat, a filmet a nézők többsége még kifejezetten hőstörténetként éli meg, melynek végén győz a jó, megtörténik a démoni Oszama bin Laden kiiktatása.) A bin Laden hajsza valószínűleg csak „vigaszágon” juthat idén Oscarhoz. Hasonlóan Ang Lee nagy sikerű meséjéhez, a Pi életéhez: a film 11 jelölést kapott (csak a Lincoln előzte meg, 12- vel), de inkább a technikai és látványkategóriákban esélyes. Ez lehet a helyzet A nyomorultakkal is (összesen 8 jelölés), bár az akadémiánál sosem tudni: az utóbbi években kedvelték a zenés műfajt. Szép film a Szerelem, de túl európai. Jó film a Django, de Tarantino forgatott már korszakosabbat. Igazán emberi, kedves és őrült a Napos oldal, de... Aminek még szurkolnak páran, az a Sundance-nagydíjas független amerikai produkció, A messzi dél vadjai – különleges, mágikus alkotás a louisianai mocsárvidék kitaszítottjairól. Bárhogy is legyen, az alkotók többsége nem panaszkodhat. A legjobb filmért járó Oscar-szobrocskára esélyes 9 mozgókép közül 5 már átlépte a százmilliós jegyeladási küszöböt Észak-Amerikában: Az Argo-akció, A nyomorultak, a Lincoln, a Django elszabadul és a Pi élete is remekül szerepelt a pénztáraknál, a Napos oldal és A bin Laden hajsza pedig nagyon közel jár a százmilliós bevételhez.És Hollywoodban ez is sokat számít. (MTI, as) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?