Kultúra

A képzőművészet útja a lélekhez

Idén a tavalyinál is több külföldi résztvevővel zajlik a somorjai alkotótábor. Szinte a teljes közép-európai régió képviselteti magát. A hazaiak mellett elismert, sokszorosan díjazott alkotók érkeztek Macedóniából, Szlovéniából, Szerbiából, Ukrajnából, Angliából és Magyarországról.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 4. 05:00

GYÖRGY ANDRÁS

A szervezők „Lélekmérleg“ címmel azt a célt jelölték ki a festőknek, grafikusoknak és, szobrászoknak, hogy igyekezzenek megfogalmazni az emberi lélek megnyilvánulásait. A ötlet, hogy évi rendszerességgel fórumot kapjanak a felső-csallóközi kisvárosban kortárs képzőművészek, Mayer Éva grafikusművész nevéhez fűződik, aki lelkes támogatókra lelt a Somorjai Református Egyházközség, illetve a város vezetése részéről. Ennek köszönhetően a rendezvénysorozatnak kézzelfogható eredménye is van, hiszen a táborban született művek jelentik majd a Somorjai Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény gerincét.

Három helyszínen dolgoznak az alkotók: Somorja parkerdejében, Mayer Éva műtermében, valamint a református templom kertjében. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a művészek munkájába, akár individuálisan, akár szervezetten. Az alkotók a város magyar diákjat is megismertették a rajzolás, a festés, a szobrászat alapjaival. A gyerekekre láthatóan komoly hatást gyakorolt, hogy testközelből láthatták egy mű születését, ezáltal is közelebb kerülve az értékteremtés folyamatához.

A szervezői összefogásnak köszönhetően családias hangulat alakult ki. Akinek alkalma nyílik akár egy kevés időre együtt lenni a művészek és vendéglátóik alkotta közösséggel, azt minden bizonnyal megérinti az az egymás iránt nyitott és határtalanul közvetlen atmoszféra, ami a rendezvényt meghatározza. Az időnként bábeli zűrzavarnak tűnő magyar-össz-szláv-angol-spanyol nyelven zajló állandó párbeszéd pedig külön aurát teremt, rengeteg komikus helyzettel fűszerezve.

Az együtt töltött hetet több kiemelkedő esemény is gazdagította. Többek között Beke László, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára tartott előadást. Tóth-Kovács József vajdasági származású festőművész kiállítását nyitották meg a helyi VMK-ban, Sergej Andreevski festőművész különleges performansza zajlott zenei kísérettel, amit Gryllus Dániel, Halmos Béla és a Rackajam előadásában a Pál apostol című koncert követett.

A művésztelephez kötődő események láthatóan érdekelték a helyieket is, szép számmal vettek részt az eddigi rendezvényeken.

Korunk egyik nagy kihívása, hogy a művész az emberi lélek által hordozott erőt megfelelő módon megfogalmazza és kifejezésre juttassa. Szükségét érezzük annak, hogy a lélek értékeit, gyümölcseit, mint szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás, stb.“, mint az ember személyiségének táplálékát, forrását újrafogalmazzuk a modern ábrázolásmódok nyújtotta eszközök segítségével. Ezáltal szeretnénk azt a felelősséget felvállalni, hogy a képzőművészet által építő, erősítő, gyógyító hatással legyünk társadalmunkra. A Lélekmérleg mottó által azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a belső, lelki mérlegelésre egyre nagyobb hangsúlyt helyezzen a modern ember” – olvashatjuk a Dunart.com2 szervezőinek közleményében.

Egy különleges összetevőkből álló műhely van születőben napjainkban a Felső-Csallóközben. Egymásra talált itt az elhivatott művészi magatartás, a lélekmentő, közösséget szervező küldetés, valamint az a civil társadalom, amely nemcsak szemlélője kíván lenni saját kultúrája alakulásának, hanem részese is.

A művésztelep az elkészült alkotásokból készített kiállítással ér véget, amely holnap 18 órakor nyílik a somorjai református templomban, és október 31-ig lesz megtekinthető. Novemberben pedig a tavalyi gyűjteménnyel együtt rangos helyen, a szentendrei Vajda Lajos Stúdióban kerülnek kiállításra a művek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igyekszünk olcsóbban fűteni – téma a keddi Új Szóban

A sajtószabadságból végül a jelenlegi koalíció is lefaragott

Brutális hőség tombol Cipruson

Kegyetlen hőség lesz a hétvégén, kiadták a riasztást!

sport a tévében

Az úszó-vb utolsó napja jön

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij visszahívta Ukrajna szlovákiai nagykövetét

kecske k

Kamikaze-kecskével robbantottak fel negyven orosz katonát az ukránok

kép

Lövöldözés tört ki egy melegklub előtt, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.