90 éves a magyar tévézés atyja

dd

Amikor 1958-ban feltűnt a képernyőn, sokan azt sem értették, hogyan férnek bele az emberek abba kis dobozba. Nemcsak riporter, műsorvezető, kommentátor volt, hanem műsorfejlesztő is, hiszen ezt sem kreatív csapatok csinálták akkoriban. Vitray Tamás ma 90 éves.

Egész életében a minőségi tévézést preferálta, ezért érthető, hogy jó ideje már nyugdíjas szakértőként sem fér bele a csatornák koncepciójába – pedig néhány éve még azt nyilatkozta, szívesen megosztaná tapasztalatait a fiatalokkal. Vitray Tamás annak a folyamatnak is „illusztrátora” lett, milyen utat tett meg, honnét hová jutott a televíziózás az elmúlt hatvan év alatt.

Az Idegen Nyelvek Főiskolájának angol sajtó szakán 1955-ben végzett, majd egy évig fordító volt a Honvédelmi Minisztériumban. Újságírói pályafutását 1957-ben a Magyar Rádió angol nyelvű adásánál kezdte. A következő évben kereste meg a frissen indult Magyar Televízió sportfőosztálya, hogy készítsen interjúkat a Budapesten vendégszereplő amerikai atlétikai válogatott tagjaival. A történet legendává vált: a 162 centiméter magas, újdonsült riporter a beszélgetés közben tor-nazsámolyra állt, hogy egy szinten legyen a tízpróba világcsúcstartójával, a 198 centis Rafer Johnsonnal. Több sikeres riport után 1959. december 1-jén lett a Magyar Rádió és Televízió televíziós főosztálya sportrovatának belső munkatársa. Először 1960 januárjában Prágából közvetítette a Csehszlovákia–Kanada jégkorong-mérkőzést. Közben a Testnevelési Főiskolán tanult, 1963-ban sportszervezői oklevelet szerzett. A nézők rokonszenvét 1960-ban a Garmisch-Partenkirchenben megrendezett műkorcsolya Európa-bajnokság közvetítése hozta meg számára. Szinte nincs olyan sportág, amelyet ne kommentált volna a televízióban, a világ minden tájáról. Huszonegy téli és nyári olimpiáról közvetített, a 2008-as pekingi volt az első, amelyet már nem a Magyar Televízióban, hanem egy kereskedelmi sportcsatornánál.

A 60-as évek végén elindultak tévés vetélkedői is, ezt a műfajt is ő teremtette meg Magyarországon. Sőt 1970-ben a Hét című politikai magazin első adásának is ő volt a műsorvezetője. Akkor kezdődtek a magyar televíziózásban új műfajt teremtő beszélgetős műsorai (12 szék, Fekete-fehér, igen-nem, Ötszemközt, Csak ülök és mesélek, Telefere, Apád, anyád idejöjjön, Töltsön velem egy órát), amelyekben különleges figyelemmel és érzékenységgel fordult interjúalanyaihoz. 1975-ben lett a Szórakoztató- és Zenei Főosztály vezetője, 1981-ben pedig a Drámai Főszerkesztőség osztályvezetője. Ekkor született a Tengerre, magyar! című útifilm is, amelynek ő volt a rendezője és a forgatókönyvírója, és amely egy teherhajó magyar legénységének minennapjait mutatta be. A dokumentumfilm hatalmas sikert aratott, hiszen a világtól elzárt tévénézők „ismeretlen vizekre” evezhettek a stábnak köszönhetően.

Vitrayt 1988-ban kinevezték a Sportszerkesztőség élére, ahonnan 1997-ben ment nyugdíjba, majd tért vissza 2002-ben. Két évvel később 2004-től a tévé elnökének főtanácsosa lett, aztán 2009-ben elbocsátották a televízióból. Huszonegy téli és nyári olimpiáról közvetített, ami egyedülálló teljesítmény a szakmában. Utoljára 2008-as pekingi olimpia versenyeit kommentálta, de már nem a Magyar Televízióban, hanem az Eurosport csatornán. Ugyanebben az évben – talán kárpótlás gyanánt – a Magyar Televízió örökös tagjává választották. 2012-ben eléggé csúnyán viselkedett vele a „cég”: se szó, se beszéd, egyszerűen beszüntette havi életjáradékának folyósítását.

A tévézés mellett sok egyébre is volt ideje: leendő műsorvezetőket tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 1991–1997 között tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének, 2004–2008 között a Nemzeti Sporttanács elnöke volt. Több sporttárgyú könyv, valamint riportkötet szerzője. És persze számos díj, kitüntetés birtokosa, íme néhány: Pulitzer-életműdíj, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Prima Primissima-díj. 2005-ben Kossuth-díjat kapott „kivételes minőséget képviselő, a magyar médiában egyedülálló, rendkívül sokoldalú, páratlan és műfajteremtő életművéért”.

Egy biztos: nélküle más lett volna az életük mindazoknak, akik az elmúlt hatvan évben szabad idejük jelentős részét a tévé előtt ülve töltötték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?